fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VESLAČKA EKSPEDICIJA U ČAST STOGODIŠNjICE PRELASKA ALBANIJE

Veslaci_krenuli_na_ekspediciju_dugu_1500_kilometara-23d3d343U čast stogodišnjice prelaska Albanije, iz Beograda je ispraćena veslačka ekspedicija, u okviru koje će veslači veslati 1.500 kilometara oko Balkanskog poluostrva, od grada Kavale do Krfa, gdje će Srpskoj kući predati zahvalnicu „U znak predaka za buduća pokolenja“.

Veslače je ispred Veslačkog kluba „Crvena Zvezda“ na Adi Ciganliji na ovu veslačku ekspediciju ispratio princ Aleksandar Drugi Karađorđević, koji je pokrovitelj ovog veslačkog kluba.

Veslači koji su se odvažili na ovaj poduhvat u čast stogodišnjice prelaska Albanije su Predrag Tripković, Negovan Spasić, Jovan Memedović, Miloš Ajzdeković i Dragan Čelebić, saopšteno je iz kancelarije Karađorđevića.

„Ponosan sam što će članovi kluba koji je pod mojim pokroviteljstvom učestvovati u ovom spektakularnom sportskom događaju. Veoma mi je drago što će na ovako lep način predstavljati Srbiju u misiji povezivanja zemalja našeg regiona“, rekao je princ Aleksandar.

Pod pritiskom velike austrougarsko-njemačke i bugarske ofanzive, Vrhovna komanda srpske vojske 24. novembra 1915. godine odlučila je da se trupe vojske povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko more.

„Albanska golgota“ je ustaljen naziv za povlačenje Srpske vojske i prognanih civila preko zavijanih planina Albanije i Crne Gore, nakon invazije Centralnih sila, na čelu sa Austrougarskom, na Srbiju, u zimu 1915/16. tokom Prvog svjetskog rata.

Jedini put srpskoj vojsci i izbjeglicima prema saveznicima i jadranskoj obali vodio je preko albanskih planina.

Ovo povlačenje je teklo u više kolona iz pravca Metohije ka obali Jadranskog mora, gdje su Savezničke komande organizovale transport brodovima i prihvat do bezbjednosnih odredišta, grčkih ostrva u Jonskom moru, Italiji i sjevernoj Africi.

Procjenjuje se da je više desetina hiljada vojnika i civila stradalo tokom povlačenja, od posljedica ranjavanja i iscrpljenosti.

Nakon oporavka, oko 150.000 pripadnika Srpske vojske se priključilo savezničkim trupama na Solunskom frontu, u junu 1916. godine, gdje su vođene teške borbe sve do kraja rata i konačnog oslobođenja Srbije.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Neustrašiva Jelena u borbi sa Bugarima i Austrougarima

POTPISAN SPORAZUM O OČUVANjU ISTORIJE PRVOG SVJETSKOG RATA

Srbi iz Bosne i Hercegovine u vrtlogu Prvog svjetskog rata

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: