Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vjera u brži povratak i nada u bolja vremena

Datum objave: petak, 4 marta, 2011
Veličina slova: A- A+

Milorad Dodik i Ivo Josipović

Autor: Vedrana Kulaga

BANjALUKA – Srbi s obje strane granice, u Hrvatskoj i RS, odnosno BiH, nedovoljno su sarađivali, a poboljšanje te saradnje bilo bi korisno ne samo njima, nego svima u regionu, rekao je “Glasu Srpske” potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac.

Dodao je da toj saradnji mogu da doprinesu sastanci zvaničnika jedne i druge zemlje, kao što je bio sastanak predsjednika RS i Hrvatske Milorada Dodika i Ive Josipovića.

– Razumijem nezadovoljstvo izbjeglica iz Hrvatske sporošću i uopšte kvalitetom rješavanja njihovih problema, kao i strah da se ti problemi neće riješiti nikada. S druge strane, na nama je da učinimo sve da se što više problema tih ljudi riješi. Neki od tih problema su mjerila za prijem Hrvatske u EU – naglasio je Uzelac.

Komentarišući susret predsjednika RS i Hrvatske, Milorada Dodika i Ive Josipovića u srijedu u Slavonskom Brodu, što je bila prva zvanična posjeta predsjednika RS Hrvatskoj, predsjednik Srpske napredne stranke u Hrvatskoj Milan Rodić rekao je da ovakvi susreti predstavljaju velike stvari i bude nadu.

– Dokazuje se da su došla nova vremena u kojima dijalog nadilazi stereotipe i mišljenja koja su donedavno bila generalna – rekao je Rodić.

On smatra da se među bivšim jugoslovenskim zemljama mora popraviti saradnja i da ovakvi sastanci vraćaju nadu i vjeru u bolje rješavanje otvorenih pitanja kao što su povratak i ostanak.

Konferencija

Ove godine trebalo bi da bude održana donatorska konferencija koja bi, po mišljenju Uzelca, trebalo da doprinese prikupljanju inostranih sredstava za brže i uspješnije rješavanje pitanja izbjeglica prvenstveno onih koji žive u kolektivnim centrima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, RS i BiH. – Važno je kvalitetno pripremiti Konferenciju, prikupiti dovoljno sredstava i upotrijebiti ih u istinske izbjegličke svrhe – istakao je Uzelac.

– Dodik je napravio veliku stvar kada je pozvao Hrvate da se slobodno mogu vratiti u RS i da će biti sigurni na svojim ognjištima. To su velike poruke, koje nama ovdje mogu da donesu samo dobro – rekao je Rodić.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Nikola Puzigaća kazao je da ovakvi susreti predsjednika mogu biti na dobrobit svima.

– Potrebno je nastaviti saradnju da bi se konačno riješili problemi izbjeglih i prognanih i u RS i u Hrvatskoj – rekao je Puzigaća.

Dodik i Josipović poručili su u srijedu da je budućnost cijelog regiona u saradnji, razumijevanju, uređenju odnosa i stvaranju uslova da se svi raseljeni i izbjegli iz RS i Hrvatske vrate na svoja ognjišta te da im se obezbijede imovinska prava.

Izvor: GLAS SRPSKE

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top