Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vjera u brži povratak i nada u bolja vremena

Milorad Dodik i Ivo Josipović

Autor: Vedrana Kulaga

BANjALUKA – Srbi s obje strane granice, u Hrvatskoj i RS, odnosno BiH, nedovoljno su sarađivali, a poboljšanje te saradnje bilo bi korisno ne samo njima, nego svima u regionu, rekao je „Glasu Srpske“ potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac.

Dodao je da toj saradnji mogu da doprinesu sastanci zvaničnika jedne i druge zemlje, kao što je bio sastanak predsjednika RS i Hrvatske Milorada Dodika i Ive Josipovića.

– Razumijem nezadovoljstvo izbjeglica iz Hrvatske sporošću i uopšte kvalitetom rješavanja njihovih problema, kao i strah da se ti problemi neće riješiti nikada. S druge strane, na nama je da učinimo sve da se što više problema tih ljudi riješi. Neki od tih problema su mjerila za prijem Hrvatske u EU – naglasio je Uzelac.

Komentarišući susret predsjednika RS i Hrvatske, Milorada Dodika i Ive Josipovića u srijedu u Slavonskom Brodu, što je bila prva zvanična posjeta predsjednika RS Hrvatskoj, predsjednik Srpske napredne stranke u Hrvatskoj Milan Rodić rekao je da ovakvi susreti predstavljaju velike stvari i bude nadu.

– Dokazuje se da su došla nova vremena u kojima dijalog nadilazi stereotipe i mišljenja koja su donedavno bila generalna – rekao je Rodić.

On smatra da se među bivšim jugoslovenskim zemljama mora popraviti saradnja i da ovakvi sastanci vraćaju nadu i vjeru u bolje rješavanje otvorenih pitanja kao što su povratak i ostanak.

Konferencija

Ove godine trebalo bi da bude održana donatorska konferencija koja bi, po mišljenju Uzelca, trebalo da doprinese prikupljanju inostranih sredstava za brže i uspješnije rješavanje pitanja izbjeglica prvenstveno onih koji žive u kolektivnim centrima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, RS i BiH. – Važno je kvalitetno pripremiti Konferenciju, prikupiti dovoljno sredstava i upotrijebiti ih u istinske izbjegličke svrhe – istakao je Uzelac.

– Dodik je napravio veliku stvar kada je pozvao Hrvate da se slobodno mogu vratiti u RS i da će biti sigurni na svojim ognjištima. To su velike poruke, koje nama ovdje mogu da donesu samo dobro – rekao je Rodić.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Nikola Puzigaća kazao je da ovakvi susreti predsjednika mogu biti na dobrobit svima.

– Potrebno je nastaviti saradnju da bi se konačno riješili problemi izbjeglih i prognanih i u RS i u Hrvatskoj – rekao je Puzigaća.

Dodik i Josipović poručili su u srijedu da je budućnost cijelog regiona u saradnji, razumijevanju, uređenju odnosa i stvaranju uslova da se svi raseljeni i izbjegli iz RS i Hrvatske vrate na svoja ognjišta te da im se obezbijede imovinska prava.

Izvor: GLAS SRPSKE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: