Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VELIMIROVIĆ: UTVRDITI KOMANDNU ODGOVORNOST

BANjALUKA, 24. OKTOBRA (SRNA) – Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra da je visina kazni, izrečenih sedmorici bivših pripadnika 7. gardijske brigade „Pume“ zbog strijeljanja šest srpskih zarobljenika 1995. godine kod Glamoča, izuzetno niska, kao i da je trebalo utvrditi ko je još odgovoran za ovaj zločin po komandnoj odgovornosti.

„Kazna je mala s obzirom na to da je ovo, očigledno, bila likvidacija ratnih zarobljenika, što je i dokazano i trebalo im je izreći mnogo drastičniju kaznu“, rekao je Velimirović Srni komentarišući današnju presudu Županijskog suda u Zagrebu koji je petorici osuđenih izrekao ukupno dvadeset jednu godinu zatvora, dok su dvojica oslobođena optužbi za ovaj zločin.
On je istakao da se pretpostavlja da naredba o likvidaciji srpskih zarobljenika nije ideja samih vojnika, pripadnika ove gardijske brigade, već je morala biti donesena na višem nivou.
Prema njegovim riječima, šteta je što u toku suđenja nije utvrđeno ko je još odgovoran po komandnoj liniji, osim hrvatskog generala Ivana Koradea.
„Očekujemo da će se zastupnik tužbe žaliti i da će u drugostepenom postupku biti ispravljeno to što mi očekujemo i da će biti utvrđen lanac odgovornosti po vertikali i da kazne za same izvršioce budu strože“, istakao je Velimirović.
Županijski sud u Zagrebu izrekao je danas presude sedmorici bivših pripadnika 7. gardijske brigade „Pume“, od kojih su petorica osuđena na ukupno dvadeset jednu godinu zatvora zbog strijeljanja šest srpskih zarobljenika 1995. godine kod Glamoča, dok su dvojica oslobođena optužbi za ovaj zločin.
Tihomir Šavorić (42) i Nenad Jurinec (45) osuđeni su na po šest godina zatvora, Antun Novačić (51) na pet, te Robert Precehtjel (35) i Robert Berak (35) na po dvije godine zatvora.
Optužbi za strijeljanje srpskih zarobljenika oslobođeni su Emil Črnčec (49) i Goran Gaća (36), javili su hrvatski mediji.
Optužnica Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu od 18. juna 2010. godine tereti ih da su 9. i 10. septembra 1995. godine na širem području mjesta Mlinište, kod Glamoča, u BiH, strijeljali Radoslava Lakića, Peru Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića i jednu nepoznatu mušku osobu. Prema optužnici, ubistva je naredio komandant brigade, hrvatski general Ivan Korade.

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: