Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Velimirović: Sad krenuti u procesuiranje samog vrha osumnjičenih

Datum objave: sreda, 23 novembra, 2011
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

janko-velimirovic.jpgDirektor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović ocijenio je da je hapšenje osmorice osumnjičenih za zločine ponjinjene nad Srbima u opštini Hadžići “čisto kozmetičko hapšenje”, ali da je i to dobro došlo ukoliko ima za cilj procesuiranje samog vrha osumnjičenih za ove zločine.

“Očekujem da je ovo samo uvod zato što treba doći do vrha piramide, a iz dokumentacije, materijala i svjedočenja iz tog vremena se vrlo dobro zna ko je činio vrh piramide”, rekao je Velimirović u izjavi za Srnu.

On je istakao da ovo hapšenje treba da bude ohrabrujuće za Tužilaštvo BiH da konačno krene u procesuiranje najsloženijih predmeta, dodajući da nije zadovoljan onim što je do sada urađeno i da očekuje daleko više. “Nadam se da će ovo biti samo uvod u naredne korake, odnosno da se u toku procesuiranja ovih slučajeva otkrije upravo taj vrh, koji je po komandnoj odgovornosti mogao da spriječi zločine”, rekao je Velimirović.

Velimirović nije htio da govori o imenima najodgovornijih po komandnoj liniji, “jer ukoliko se direktno bude baratalo imenima postoji opasnost da ta lica pobjegnu iz BiH i da se taj proces nikada ne završi”.

“Vrlo dobro se mogu prepoznati oni koji su bili u komandnom lancu i u Hadžićima, i iznad Hadžića, i u samom Sarajevu”, rekao je Velimirović.
Prema njegovim riječima, proteklo je mnogo vremena, ali pošto ratni zločin nikada ne zastarijeva “nešto će biti nadoknađeno”.

“Nešto nikada neće biti nadoknađeno pošto su glavni akteri bivših neprijateljskih strana u prošlom ratu nažalost umrli, računajući Aliju Izetbegovića i Franju Tuđmana”, rekao je Velimirović.

Po nalogu Tužilaštva BiH, juče su uhapšeni Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember, osumnjičeni da su počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske i hrvatske nacionalnosti u logoru “Silos” u Tarčinu, te u prostorijama Osnovne škole “9. maj” u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne “Krupa”.

“Silos” je bio mučilište za više od 600 Srba, od kojih 24 nije dočekalo oslobađanje. Među ubijenima je bilo žena, djece, te staraca starijih od 80 godina.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top