fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VELIMIROVIĆ: FILM POSTIGAO POLITIČKI CILj

janko.jpg

BANjALUKA, (SRNA) – Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović rekao je da je film „U zemlji krvi i meda“ postigao politički cilj i da je iskrivio istinu, a da su scene nasilja nerealne.

„Kada bilo ko pogleda ovaj film van naših prostora, Srbi će mu se zgaditi vječno. Nije to jedini film koji tako prikazuje događaje na ovom prostoru“, rekao je Velimirović, naglasivši da je premijera filma održana u sarajevskoj Zetri, koja je, prema dokumentaciji koju posjeduju, bila logor u kojem su zatvarane Srpkinje i Srbi.

„Ko se vraća na mjesto zločina, pokazuje i ova situacija“, istakao je Velimirović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Međunarodne inicijative za praćenje antisrbizma /MIPA/ Miroslav Ilić rekao je da preliminarni rezultati analize filma „U zemlji krvi i meda“ Anđeline Džoli pokazuju da su svi ratni zločinci Srbi, da nijedna civilna žrtva nije srpska, nego su to Bošnjaci.

Ilić je naglasio da Džolijeva nije uspjela izbjeći pristrasnost, te se iz ovoga izvodi zaključak da ne postoji podudarnost sadržaja filma sa realnim stanjem.

On je dodao da je ovaj film vrhunac antisrpske pristrasnosti koji ima za cilj potpunu podjelu po etničkom kriterijumu na zločince i žrtve.

„Prema Džolijevoj, namjera filma je bila odavanje poštovanja žrtvama. Međutim, postignuto je upravo suprotno – diskriminacija, prećutkivanje i nipodaštavanje istih i to po etničkoj osnovi“, istakao je Ilić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da su preko Centra za pomirenje iz Sarajeva dobili indirektnu poruku od Anđeline Džoli da želi da dođe u Banjaluku i razgovara o filmu sa žrtvama rata iz Srpske.

„Ugostićemo je rado, ali demanti su kao kada prospeš jastuk perja na vjetru i onda pokušaš pokupiti to perje“, rekao je Mitrović.

Potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Boro Medić rekao je da je film namijenjen islamskom svijetu, te da ima klasičnu holivudsku poruku da su Srbi zločinci, a muslimani žrtve.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: