fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Večna slava Sinđelića i Resavaca

Nedaleko od Niša obeleženo 208 godina od čuvenog boja na Čegru. Dušan Obiđanović prepešačio 150 kilometara iz Svilajnca

Obiđanović po dolasku na svoje već tradicionalno odredište kraj grada na Nišavi,Foto M. Petković
Obiđanović po dolasku na svoje već tradicionalno odredište kraj grada na Nišavi,Foto M. Petković

Dušan Obiđanović (65) prepešačio je 150 kilometara od rodnog Svilajnca do Niša, kako bi na državnoj ceremoniji odao poštu Stevanu Sinđeliću i njegovim junacima nastradalim pre tačno 208 godina u čuvenom boju na Čegru.

I baš kao što je to čuveni resavski vojvoda činio kada je polazio u bojeve, Obiđanović je pred put dao zakletvu u kapelici nadomak Sinđelićeve kuće. Ispred crkve u Grabovcu, gde su se pred odlučujuću bitku pričestili vojvoda, starešine i resavski junaci, Dušana je ispratila porodica Sinđelić: Rade, Stojanka, Miša, Mirjana, Dušan i najmlađi Stevan.

– Ni kiša, umor i žuljevi nisu mogli da me spreče da, treću godinu uzastopno, ovako odam poštu Stevanu Sinđeliću i njegovim junacima koji su dali živote za slobodu Srbije – kaže Obiđanović, navodeći da su mu bavljenje sportom i neizmerna volja pomogli da za tri dana stigne do Čegra.

Podsetimo, boreći se protiv brojnijeg turskog protivnika, srpski ustanici su 31. maja 1809. pružili otpor koji je postao primer bezmerne hrabrosti – zauvek utkan u kolektivnu svest nacije. Komandant srpske vojske sa 18.000 junaka je bio vojvoda Stevan Sinđelić, a 40.000 Turaka je predvodio Huršid-paša. I kada je nadmoćniji neprijatelj prodro u šanac, Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta, a u stravičnoj eksploziji je palo 4.000 srpskih i oko četiri puta više turskih glava.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović, te predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Rade Rajković, predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra i delegacije potomataka ratnika su položili vence ispred spomenika podignutom Stevanu Sinđeliću – u okviru kompleksa na Čegru, nedaleko od sela Kamenica kod Niša.

Obiđanović (prvi zdesna) sa naslednicima legendarnog vojvode,Foto M. Petković
Obiđanović (prvi zdesna) sa naslednicima legendarnog vojvode,Foto M. Petković

ĆELE-KULA

Turski Huršid-paša je, u znak osvete i opomene Srbima, posle boja na Čegru naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš. U ovaj jezivi spomenik su, tako, uzidane 952 lobanje koje i danas svedoče o neizmernoj žrtvi za slobodu…

Autor: M. Petković

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

SAVA ROSIĆ: PREDLOG ZA USTANOVLjENjE DANA BRANIOCA …

Istorija: Kakav je kralj ovaj Irac! Ovaj.. Rus! Ma, naš, bre …

Pismo Turcima: Daleko vam lepa kuća! | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: