fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VEČERNjE NOVOSTI: Položeni venci nevinim žrtvama Jadovna

Dan sećanja na strašne zločine u Jadovnu obeležen kod Šaranove jame na Velebitu, velikim komemorativnim skupom. Za 132 dana 1941. u logorima smrti zverski je ubijeno 40.123 ljudi

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/v-n-rep-jadovno-velika_620x0.jpg

Dan sećanja na strašne zločine u Jadovnu obeležen kod Šaranove
jame na Velebitu

VELIKIM komemorativnim skupom kod Šaranove jame, na Velebitu, i u zalivu Slana na ostrvu Pag, u subotu je obeležen „Dan sećanja na Jadovno 1941“. Više od hiljadu potomaka stradalih, studenata iz Banjaluke, Beograda i Novog Sada položilo je vence na mesto stradalih Srba, koji su na najmonstruozniji način ubijeni prvih dana rata 1941. godine.

Kao i prethodne četiri godine organizator je Srpsko narodno veće iz Zagreba i Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag 1941.

Prisutnima su se obratili Dušan Bastašić, predsednik udruženja „Jadovno 1941“, Milorad Pupovac, predsednik SNV, Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske i Ognjen Krausa, predsednik Koordinacije jevrejskih opština. Cveće i vence su položili i članovi boračkih udruženja.

– Od zaborava moramo da otrgnemo spomen na strašne žrtve Jadovna – rekao je Pupovac. – Strašno je mesto gde su oni ubijeni, koliko ih je ubijeno, na koji način, kao i razlog. Suprotstavićemo se onima koji žele da omalovaže žrtve. Danas neki žele da obnove ideologiju koja je stajala iza zločina.

Među prisutnima, bio je i Nikola Lončina (81), jedan od svedoka stravičnog zločina. On se sa tugom u glasu priseća 15. maja 1941. godine, kada je njegov deda po majci Petar Kalinić odveden iz kuće.

– Dok je ručao, ustaše su ušle u kuću. Odveli su ga i on se nikada nije vratio. Prema dokumentaciji profesora Đure Zatezala, pokojni Petar Kalinić je ubijen sredinom juna, a zaveden je pod rednim brojem 439 – priča Lončina.

Spomen područije Jadovno prvo je dobilo obeležje šezdesetih godina prošlog veka. Hrvatska vojska je 1992. spomenik uništila. Obnovljen je pre dve godine.

– Na današnji skup došli su potomci iz Austrije, Slovenije, Srbije, Republike Srpske, ali im nije omogućeno da se popenju na vrh Velebita gde je bio veliki logor – priča Bastašić, napominjući da se ovih dana preko hrvatskih medija ponavlja opasna retorika koja nastavlja kontinuitet zločina.

Na ovom području nalaze se 32 do sada registrovane kraške jame u koje su ustaše tokom leta 1941. bacale ubijene Srbe i Jevreje.

Istina o stradanju nevinih žrtava u kompleksu logora Jadovno-Gospić-Pag, dugo je bilo pod velom tajne. Prva studija je objavljena tek 2007. godine. Istoričar dr Đuro Zatezalo evidentirao je 40.123 žrtve, koje su zverski ubijene za samo 132 dana postojanja logora.

U paškom mestu Metajna formiran je prvi logor za žene i decu u Drugom svetskom ratu. Srpski i jevrejski logori bili su i na kamenjaru rta Slana na ostrvu Pag, gde je ubijeno najmanje 8.000 žrtava, najčešće tako što su bacani u more sa kamenom vezanim oko vrata.

Na obali Jadranskog mora u subotu je obnovljena spomen-ploča postavljena 2010. godine, a koje je za samo dva dana uništena.

ŠARANOVA JAMA

UstaŠke vlasti su pokušale da sakriju tragove zločina, tako da su mnoge kraške jame u kojima su se nalazili posmrtni ostaci logoraša, maskirali granjem, zatrpavali kamenjem, a neke i betonirali. Tim speleologa koji je 1990. boravio u Šaranovoj jami, našao je u njoj posmrtne ostatke između 11.000 i 15.000 ljudi.

BACANjE U JAMU

Kompleks koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, formiran je već tokom aprila 1941. Centar je bio u Gospiću, u „Gerihtu“, zatvoru iz austrougarskih vremena. Bilo je još nekoliko sabirnih logora. Kompleks su činile i bezbrojne kraške jame Ličkog polja i Velebitskog masiva. Vezane žicom, žrtve su pred jame dovođene u dvoredima, sa užetom ili lancem provučenim duž kolone. Ubice bi prvu dvojicu u koloni udarili čekićem ili maljem u glavu i gurnuli prema bezdanu, a onda bi ovi kao teg, uz stravičan lom, krike i zveket lanaca, povukli ostatak kolone u dubinu.

 POSAO ZA POLICIJU

Kolona od pet autobusa u kojima su se nalazili potomci stradalih, studenti Beogradskog, Novosadskog i Banjalučkog univerziteta zadržani su preko tri sata na graničnom prelazu Ličko Petrovo Polje. Kolonu autobusa je još dva puta zadržavala saobraćajna policija u Gospiću. Kolona iz Srbije i Republike Srpske stigla je na kraj komemorativnog skupa.

M. Kovačević |29. jun 2013.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Služen parastos za Jadovničke žrtve (VIDEO)

Zločin u Jadovnu ne smije biti zaboravljen

Dođite na Jadovno 29. juna 2013.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: