fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VAŽNIJE JE DA LI ĆE EU REAGOVATI NA ZABRANU ĆIRILICE U VUKOVARU

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbija Aleksandar Vulin rekao je da je od reagovanja hrvatske vlade na zabranu ćiriličnog pisma u Vukovaru, važnije da li će i kako reagovati EU.

„Ako EU može svojoj članici da dozvoli da zabrani upotrebu pisma jednom narodu, da zabrani sećanje na Srbe, kojih u Hrvatskoj više nema, ili ih ima veoma malo, pitanje je kakve su to onda njene vrednosti. Da li smo mi onda zreli za EU, ako EU ne može da odreaguje na čist, jasan primer rasizma“, istakao je Vulin.

Vulin je zamolio hrvatsku Vladu da reaguje i da raspusti vukovarsko gradsko vijeće, koje se proslavilo pjevanjem ustaških pjesama i koje je zabranilo upotrebu ćiriličnog pisma, i da reaguju „onako kako bi svako civilizovan“ reagovao na tu pojavu rasizma.

On je zamolio nadležne u EU da se zamisle kako bi reagovali da je ovo urađeno za bilo koji drugi narod u Evropi, bilo koju boju kože ili religiju ili da, na primjer, neko u Belgiji zabrani upotrebu njemačkog ili francuskog jezika.

Vulin je novinarima u Požarevcu izjavio da nije iznenađen zabranom ćirilice u Vukovaru, i dodao da je sada ostalo samo da se u Hrvatskoj zabrani još i Srpska pravoslavna crkva (SPC), prenijeli su beogradski mediji.

„I onda, zaista, Srba više neće biti ni u sećanju. Spomenici se već ruše“, rekao je Vulin i podsjetio da je u Novoj Gradišci nedavno srušen spomenik koji je trebalo da bude sjećanje na pobijene u posljednjem ratu.

Vukovarsko gradsko vijeće usvojilo je juče izmjene Statuta grada, prema kojima nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Vukovar: I zvanično ukinuli ćirilicu – Jadovno 1941.

Vulin: Ustaški defile u Jadovnu bez osude! – Jadovno 1941.

Vulin: Još čekam da mi Gotovina kaže da nije ustaša – Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: