Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

VAŽAN UVID JAVNOSTI U PROCESUIRANjU RATNIH ZLOČINA

Datum objave: sreda, 4 aprila, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

sud

SARAJEVO, (SRNA) – Uvid javnosti u krivične procedure posebno je važan u postupcima procesuiranja ratnih zločina, jer su oni veoma osjetljivi i imaju istorijsku važnost za društvo, ocjena je Misije OEBS-a u BiH povodom najnovijih pravila Suda BiH o dostupnosti materijala sa suđenja.

“Transparentnost je od suštinske važnosti u olakšavanju tačnog medijskog izvještavanja i šireg razumijevanja i prihvatanja složenih procedura i presuda kao jedan od načina za suočavanje sa prošlošću”, ističu iz OEBS-a, a prenosi Birn.

U OEBS-u naglašavaju da se ne može očekivati da šira javost ima povjerenje u procesuiranje ratnih zločina ako nema priliku da bude dobro informisana o njima, te da je potrebno najveće moguće širenje informacija.

Iz ove međunarodne organizacije navode da i dalje “podržavaju transparentno funkcionisanje pravosuđa BiH”, podsjećajući na izreku da “pravda ne treba samo biti izvršena, mora biti vidljivo da je ona izvršena”.

Sud BiH nedavno je izmijenio Pravilnik o ostvarivanju pristupa informacijama kojim se “po ubrzanoj proceduri” može izdati audio i video materijal sa suđenja u trajanju od 10 početnih minuta, dok se cjeloviti snimci mogu dobiti u zakonskom roku od 15 dana. U Sudu su obrazložili da su morali uskladiti Pravilnik sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH.

Novi uslovi izdavanja snimaka onemogućavaju elektronske medije da imaju blagovremene i potpune priloge o suđenjima, s obzirom na to da radijske i televizijske stanice u dnevnim informativnim emisijama ne izvještavaju o događajima starim 15 dana.

Prema OEBS-u, izmijenjeni Pravilnik potvrđuje pravo pristupa javnosti i objašnjava procedure za izdavanje audio ili video snimaka sa ročišta, uključujući ubrzanu proceduru da isti dan dobiju desetominutni snimak.

“U olakšavanju pristupa snimcima sa suđenja za medije i javnost, mora biti uspostavljen balans poštujući osnovna prava zagarantovana Evropskom konvencijom, odnosno pravo na slobodu izražavanja i informisanje, pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, pretpostavku nevinosti i pravo na pošteno i javno suđenje”, naveli su iz OEBS-a. U ovoj organizaciji takođe napominju da je Sud usvojio izmjene Pravilnika nakon preporuka Agencije za zaštitu ličnih podataka, kao i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

U VSTS-u nisu željeli da komentarišu nova pravila za dobijanje snimaka, uz obrazloženje da je to “pitanje u nadležnosti Suda BiH”.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top