Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

VAŽAN UVID JAVNOSTI U PROCESUIRANjU RATNIH ZLOČINA

Datum objave: sreda, 4 aprila, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

sud

SARAJEVO, (SRNA) – Uvid javnosti u krivične procedure posebno je važan u postupcima procesuiranja ratnih zločina, jer su oni veoma osjetljivi i imaju istorijsku važnost za društvo, ocjena je Misije OEBS-a u BiH povodom najnovijih pravila Suda BiH o dostupnosti materijala sa suđenja.

“Transparentnost je od suštinske važnosti u olakšavanju tačnog medijskog izvještavanja i šireg razumijevanja i prihvatanja složenih procedura i presuda kao jedan od načina za suočavanje sa prošlošću”, ističu iz OEBS-a, a prenosi Birn.

U OEBS-u naglašavaju da se ne može očekivati da šira javost ima povjerenje u procesuiranje ratnih zločina ako nema priliku da bude dobro informisana o njima, te da je potrebno najveće moguće širenje informacija.

Iz ove međunarodne organizacije navode da i dalje “podržavaju transparentno funkcionisanje pravosuđa BiH”, podsjećajući na izreku da “pravda ne treba samo biti izvršena, mora biti vidljivo da je ona izvršena”.

Sud BiH nedavno je izmijenio Pravilnik o ostvarivanju pristupa informacijama kojim se “po ubrzanoj proceduri” može izdati audio i video materijal sa suđenja u trajanju od 10 početnih minuta, dok se cjeloviti snimci mogu dobiti u zakonskom roku od 15 dana. U Sudu su obrazložili da su morali uskladiti Pravilnik sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH.

Novi uslovi izdavanja snimaka onemogućavaju elektronske medije da imaju blagovremene i potpune priloge o suđenjima, s obzirom na to da radijske i televizijske stanice u dnevnim informativnim emisijama ne izvještavaju o događajima starim 15 dana.

Prema OEBS-u, izmijenjeni Pravilnik potvrđuje pravo pristupa javnosti i objašnjava procedure za izdavanje audio ili video snimaka sa ročišta, uključujući ubrzanu proceduru da isti dan dobiju desetominutni snimak.

“U olakšavanju pristupa snimcima sa suđenja za medije i javnost, mora biti uspostavljen balans poštujući osnovna prava zagarantovana Evropskom konvencijom, odnosno pravo na slobodu izražavanja i informisanje, pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, pretpostavku nevinosti i pravo na pošteno i javno suđenje”, naveli su iz OEBS-a. U ovoj organizaciji takođe napominju da je Sud usvojio izmjene Pravilnika nakon preporuka Agencije za zaštitu ličnih podataka, kao i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

U VSTS-u nisu željeli da komentarišu nova pravila za dobijanje snimaka, uz obrazloženje da je to “pitanje u nadležnosti Suda BiH”.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top