Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vatikan je učesnik genocida u NDH

Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI

Stepinac je podržavao ustaše čija je okrutnost bila tako ekstremna da su uspjeli da šokiraju i nacističke gazde.

Posjeta pape Benedikta XVI grobu Alojzija Stepinca, tokom posjete Hrvatskoj proteklog vikenda, pokrenula je danas u stranim medijima polemiku oko uloge nekadašnjeg hrvatskog kardinala u ustaškom režimu.

Američka agencija AP navodi da je „Stepinac podržavao ustaše čija je okrutnost bila tako ekstremna da su uspjeli da šokiraju i nacističke gazde”.

„Papa je u pravu kada proklinje zločinačke ustaške vojne snage, ali nije u pravu kada odaje priznanje jednom od njihovih zagovarača”, citira AP Elana Steniberga iz Američkog udruženja žrtava holokausta, koji je ujedno i počasni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa.

Steniberg je kritikovao što je papa posjetio grobnicu Alojzija Stepinca, gdje je održao molitvu, ukazujući da je proglašavanje Stepinca blaženim bilo kontroverzno jer su ostale optužbe Srba i Jevreja da je simpatizirao ustaški režim.

Vatikan + Pavelić = NDH

Austrijska novinska agencija APA i švajcarski mediji podsjetili su, povodom posjete pape, na masovna ubistva ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata, posebno navodeći ulogu zapovjednika Ante Pavelića, koji je vladao, kako ističu mediji, uz asistenciju Vatikana.

Tako APA podsjeća da je Pavelić, nakon Drugog svjetskog rata, pobjegao zahvaljujući pomoći Vatikana.

Švajcarski sajt „20min.” ističe da su zločini ustaša bili jedni od najgorih od vazalnih država nacističke Njemačke, a da je tadašnja Nezavisna država Hrvatska imala podršku katoličkog klera.

APA ukazuje da je Stepinac u pismu od 28. aprila 1941. pozvao vjernike da „podrže novu državu, jer ona zastupa svetu crkvu”, a da je „kardinal naredio katolicima da slušaju poglavnika Pavelića i da se mole za ‘njegovo veliko djelo’, u ‘kojem se može spoznati božja ruka’“.

APA naglašava da se dokazi o sumnjivoj ulozi Stepinca mogu naći u dokumentaciji iz Drugog svjetskog rata – i to ne iz arhive kasnijih komunističkih vlasti, već iz njemačkih i italijanskih arhiva – i dodaje da je bilo i franjevaca u ustaškim uniformama koji su zapovjedali logorima srmti, kao u slučaju Miroslava Filipovića iz Jasenovca, koji je svojeručno ubijao.

Vatikan je znao i učestvovao

Glavnokomandujući italijanskom vojskom Mario Roata, kao i austrijski oficiri Aleksander Ler i Edmund Glez-Horstenau bili su šokirani neopisivim sadističkim metodama koje su ustaše koristile protiv Srba, Jevreja i Roma.

APA podsjeća da „Enciklopedija Britanika” navodi da je stravičnost masakra nad Srbima nadmašilo samo masovno uništenje poljskih Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

Vatikan je, kako ističe APA, ”bio detaljno informisan o događanjima u Hrvatskoj, a tokom vladavine ustaša uništeno je oko 300 pravoslavnih crkava, a 128 sveštenika zlostavljano i ubijeno”.

Izvještaji o brutalnosti ustaških zločinaca protiv zatvorenika, uz direktno učešće katoličkih sveštenika, do detalja su dokumentovani da bi mogli biti dovedeni u pitanje, podvlači agencija.

I britanski javni servis BBC naveo je u svom izvještaju iz Zagreba da je papa posjetio grob „kontroverznog kardinala iz Drugog svjetskog rata”.

Izvor: Frontal

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: