fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vasiljković se žalio Komitetu UN za ljudska prava

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, podnio je predstavku Komitetu UN za ljudska prava, zbog nezakonitosti 11-godišnjeg pritvora u Australiji i Hrvatskoj, kao i nezakonite ekstradicije, saopštio je njegov pravni zastupnik pred Komitetom advokat Goran Cvetić.

Kapetan Dragan
Kapetan Dragan

Cvetić osporava postupanje hrvatskog pravosuđa, koje je retroaktivno optužilo Vasiljkovića po odredbama Krivičnog zakona iz marta 1993. godine, dok ga terete za djela izvršena između juna 1991. i februara 1993. godine.

„Ovakvim postupanjem hrvatsko pravosuđe krši osnovne postulate svog ustavnog i krivičnog prava koji predviđaju da se ni jedan zakon ne može primenjivati retroaktivno“, naveo je Cvetić.

On je napomenuo da postupanje hrvatskih sudova krši i drevno pravno načelo da „nema kazne bez zakona“, budući da ni jedno krivično djelo za koje se goni Vasiljković nije u Hrvatskoj bilo propisano kao takvo prije marta 1993. godine.

Cvetić podsjeća da je u vrijeme navodnog Vasiljkovićevog izvršenja krivičnog djela „napada na Glinu“ u junu 1991. godine na snazi bio Krivični zakon SFR Jugoslavije, budući da se Hrvatska otcijepila od Jugoslavije tek 8. oktobra te godine.

On je naveo da je Vasiljković negirao sva krivična djela koja mu se stavljaju na teret, kao i da je mu je u ekstradicionom postupku u Australiji nezakonito bilo uskraćeno pravo da ima uvid u prepisku između Australije i Hrvatske, koja je tražila njegovo izručenje, prenijeli su beogradski mediji.

„Isti stav je izneo i u prigovoru na optužnicu preko advokata Slađane Čanković iz Zagreba, pri čemu su hrvatski sudovi taj prigovor u potpunosti ignorisali“, navodi Cvetić.

Vasiljkoviću je u toku suđenje pred Županijskim sudom u Splitu, a predstavljanje dokaza tužilaštva se okončava 20. marta, nakon čega slijedi dokazni postupak odbrane.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kapetan Dragan traži zaštitu Komiteta UN za ljudska prava …

Kapetan Dragan hitno prebačen u bolnicu zbog srca | Jadovno …

Kapetan Dragan: Pobijediću Hrvatsku na sudu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: