Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vasić: Vukovar i Srebrenica ne mogu da operu hrvatsko ustaško istrebljenje Srba u Jasenovcu

Datum objave: ponedeljak, 23 maja, 2011
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Rajko Vasić

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je došla u Jasenovac ove godine, kao i Sanader ranijih, pod nekom vrstom moranja i obaveznog istorijskog časa. Teško je otkloniti tu koprenu i auru iznad Jasenovca koja sugeriše da je to nedobrovoljna obaveza na leđima Hrvatske i njenih lidera ili barem dijela lidera.

Ako je to već tako, onda je Jadranka Kosor trebala obaviti tu dužnost što jednostavnije i što tiše se udaljiti sa spomen područja Jasenovac.

Njen izlet u istoriografska poređenja sa tezom da se mislilo kako se Jasenovac ne može ponoviti ali su se dogodili Vukovar i Srebrenica, pokazao je njenu podsvjesnu mržnju prema Srbima koja je odraz i jednog dijela kolektivne nepodnošljivosti srpske nacije u Hrvatskoj.

Pored toga što je istorijski neutemeljeno izjednačavati i porediti događaje iz različitih vremena i ratova, nedopustivo je da se ustaška politika i praksa istrebljenja srpskog naroda umanjuje preuveličanom ili navodnom srpskom krivicom u jugosloveskim građanskim ratovima.

Jadranka Kosor, kao predsjednica Vlade Hrvatske mora uvažiti činjenicu da je Jasenovac bio državna i nacionalna politika NDH a da su Vukovar i
Srebrenica događaji u zoni ratnih dejstava. Ne uzimajući u obzir broj žrtava, uvijek se mora znati da je organizovano deportovanje i ubijanje srpskih civila fašističko istrebljivanje a da su Vukovar i Srebrenica tek u domenu ratnih zločina.

Kosorova treba da zna da što se Hrvatska bude više “prala” od Jasenovca, kao i od nedavnog protjerivanja Srba iz Ustava i sa njihove zemlje, to će joj ti tereti biti teži i dugotrajniji.

Izvor: SNSD info

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top