fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VAPAJ SRBA IZ HRVATSKOG ZATVORA: Pomozite nam!

OSIJEK – Državljanin Srbije Stevo Pantić, koji se zajedno sa deset Srba iz Trpinje nalazi u Istražnom zatvoru u Osjeku, preko porodice uputio je očajničko pismo javnosti u Srbiji sa apelom da se pomogne zatvorenicima kojima se krše sva ljudska prava.

 Osuđen na 30 godina (Foto: Pixbay)
Osuđen na 30 godina (Foto: Pixbay)


Stevo je u pismo objasnio način na koji se vodi postupak protiv njih i pokušaje reketiranja porodice od strane advokata koje im je dala Hrvatska jer nemaju novca da angažuju svoje.

On postavlja pitanje zašto Srbija, čiji je državljanin, nije pokušala da im pomogne na isti način kao to Hrvatska čini sa svojim građanima koji se nalaze u srpskom zatvoru.

Pismo prenosimo u celosti:

„Stevo Pantić
ISTRAŽNI ZATVOR OSIJEK
11.06.2015.

Poštovani,
Želim Vas obavestiti o diskriminaciji koja se dešava ne samo meni nego svima koji su uhapšeni 11.07.2013. godine u slučaju „Trpinja“. Hapšenje se dogodilo, kako sam ranije naveo 11.07.2013. i od tada se nalazim u istražnom pritvoru sa još 8 meštana Trpinje. Pored toga što sam, ne samo ja nego i svi ostali uhapšeni, pošteno živeo i radio u Trpinji redovno sam se odazivao na sve obaveštajne razgovore na koje sam bio pozivan. Iz tog razloga čudi me i sam način hapšenja koje je izvedeno upotrebom prekomerne sile i unošenjem straha među meštane Trpinje. U hapšenju je učestvovalo stotinjak policajaca te su bili blokirani svi izlazi iz sela, kao da se ranije nikad nismo odazivali na pozive policije.
U pritvoru se nalazim godinu dana bez podizanja optužnice. Bez optužnice, a kamoli presude o nama se piše kao da smo već osuđeni za zločin i u javnosti se o nama stvara slika kao da smo stvarni zločinci, a sve bez i jednog dokaza i svedoka. Dovoljno govori sam naslov u novinama koji glasi: „Monstrumi iz Trpinje“. Pritvor je posle mesec dana produžen još dva puta po dva i tri meseca. Zadnjim rešenjem pritvor je produžen za još šest meseci. Po prijemu, protiv tog rešenja sam početkom godine podneo Ustavnu tužbu zbog povrede ustavom zagarantovanih prava i produženja pritvora bez zakonskog osnova. Od podnošenja ustavne tužbe je proteklo više od pet meseci te još uvek nisam dobio nikakav odgovor niti presudu.
Na staru godinu, 31.12.2013. dobio sam i Rešenje o provođenju istrage koja ne može trajati duže od 11.01.2015.
Tokom boravka u pritvoru, 19.12.2013. istekla mi je lična karta te mi pored mojih molbi (obraćao sam se nadležnima dva puta mesečno) nije omogućeno produženje iste što ima za posledicu nemogućnost ostvarivanja drugih zakonom zagarantovanih prava.
Pored svega navedenog suočeni smo i sa problemom odbrane na sudu te advokati koji su nam dodeljeni po službenoj dužnosti od strane države ne dolaze niti komuniciraju sa nama. Zovu samo naše porodice i vrše pritisak na njih da za uzvrat daju novac te da će se aktivno uključiti u rešavanje naših predmeta ako platimo. Kada kažemo da nemamo novaca odgovaraju : „Kako budete plaćali takva će vam i odbrana biti“.
Molim Vas za bilo kakvu pomoć, jer smatram da to nije neuobičajena praksa pogotovo ako uzmemo u obzir aktivnosti hrvatskih funkcionera po pitanju „slučaja Purda“ i „Veljko Marić“.
U drugom mesecu 2014. godine iz Nemačke isporučuju i desetooptuženog, a 01.12.2014. devetooptuženi doživljava fizičko maltretiranje od strane zatvorenika iz sobe, te zbog nanesenih povreda nije u stanju da prisustvuje nastavku sudjenja, završava u bolnici i rasprava je odložena.
Godinu dana je trajala istraga, te je 16.06.2014. podignita optužnica. Suđenje je počelo 06.10.2014. (pripremno ročište) i trajalo je do 19.12.2014. kad su nam izrečene maksimalne kazne zatvora na 139 godina, bez dokaza. Ispitano je oko osamdeset svedoka od kojih ključni svedoci svoje izjave temelje na tome da se „pričalo po selu“. Suđenje hrvatskim građanima, koji se terete za ratni zločin i kojima se sudi za ubistvo 13 ratnih zarobljenika dobiju 4 godine zatvora( Hrastov), dok hrvatski građani srpske nacionalnosti 5 godina provedu u pritvoru pod istragom.
Ovim putem Vas kao srpski državljanin molim da se založite za ovaj slučaj te meni, kao i svim uhapšenima pomognete da se zaustavi diskriminacija i omogući nam pravedno i pošteno suđenje kako bismo mogli dokazati svoju nevinost.

S poštovanjem
Stevo Pantić“

 

Izvor: PRAVDA

 

Vezane vijesti:

UHAPŠEN SRBIN ČEDOMIR VUKADIN – Jadovno 1941.

UHAPŠEN 80-GODIŠNjI SRBIN MILE DAKIĆ – Jadovno 1941.

U FRANCUSKOJ UHAPŠEN SRBIN PO HRVATSKOJ POTJERNICI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: