Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vapaj i poruka novoj Vladi

snv-as.jpg

Izgubio sam dvoje dece na Petrovačkoj cesti u bombardovanju izbegličke kolone, moju suprugu su odveli iz skloništa u Borovo-komercu i streljali na železničkoj stanici, oca su mi ubili na kućnom pragu, tražim supruga… – samo su neke od brojnih srpskih sudbina i priča koje vape za istinom i pravdom

Na skupštini Udruženja porodica “Protiv zaborava” održanoj u prostoru ZVO-a u Vukovaru.

Predsednica udruženja Marica Šeatović naglasila je da ciljevi udruženja osnovanog pre godinu dana su pronalaženje posmrtnih ostataka ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih Srba od 1991. do 1995. godine, izjednačavanje statusa i odnosa državnih tela u njihovom pronalaženju i identifikovanju bez obzira na nacionalnu pripadnost, te zaštita dostojanstva žrtava i ostvarivanje prava njihovih porodica.

Na popisu nestalih su 824 osobe srpske nacionalnosti. Sve dok se ne utvrdi njihova sudbina i način stradavanja, pronađu i kazne počinioci tih zločina, porodice ne mogu ostvariti nikakva statusna ni materijalna prava. Predsednica udruženja smatra da bi se oko pitanja nestalih vlade Hrvatske i Srbije trebale više angažovati.

– Nadam se da ćemo s novom vladom ostvariti bolju komunikaciju. Želela bih i da se ljudi otvore jedni prema drugima, jer ćemo tako više saznati o nestalima na jednoj i na drugoj strani – kazala je Marica Šeatović.

Porodice žrtava pozvala je da bez straha javno progovore i da se u traganju za istinom ne obeshrabre. Članovi udruženja s područja Vukovara ogorčeni su što se i posle 20 godina zataškavaju zločini koji su se u tom gradu dogodili u leto i jesen 1991. kada je ubijeno ili nestalo oko 120 osoba srpske nacionalnosti. Iako su u nekim slučajevima poznate sve okolnosti pa čak i imena zločinaca, do danas nije podignuta nijedna optužnica.

Vukovarski slučajevi, čulo se na skupštini, biće jedan od prioriteta u radu udruženja u narednom periodu. U okviru planiranih aktivnosti, osim nastojanja da se uspostave kontakti sa nadležnim ministarstvima u novoj vladi, sekretar udruženja Branko Jurišić najavio je i snimanje dokumentarca sa svedočenjima, čiji će autor biti Tihomir Stanić.

Dragana Bošnjak

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: