Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UVRSTITI U DOGAĐAJE OD REPUBLIČKOG ZNAČAJA

Nedeljko Mitrović

Nedeljko Mitrović

Obilježavanje stradanja srpskog stanovništva na području Ozrena i Vozuće 10. septembra Vlada Republike Srpske trebalo bi da uvrsti među događaje od republičkog značaja, izjavio je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

 

“Mi smo to počeli obilježavati prije 10 godina povodom Međunarodnog dana nestalih, a posebno smo htjeli prihvatiti taj datum zato što je on trebalo da bude od međunarodnog značaja”, rekao je Mitrović.

 

Stradanja srpskog stanovništva na području Ozrena i Vozuće u septembru 1995. godine, naveo je on, predstavlja primjer lokalnog genocida jer su ubijani svi bez ikakve selekcije.

 

Mitrović smatra da bi bilo opravdano tražiti da se procesuiranje zločina nad Srbima sa Ozrena prebaci na Okružni sud u Doboju.

 

“Najmanje dva čovjeka odgovorna su za taj slučaj, a to su tadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin i načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica Šefik Džaferović. Slučaj bi, zbog brzine i pravednosti postupka, trebalo prebaciti na Okružni sud u Doboju”, rekao je Mitrović.

 

Prema njegovim riječima, nema nikakvih rezultata procesa traženja nestalih Srba sa ovog područja.

 

“Nije ni 10 ljudi pronađeno otkad je Institut za nestala lica BiH počeo sa radom. Imali smo čak pet-šest tijela koja su dugo stajala na površini, a Tužilaštvo BiH nikako nije davalo naredbu za asanaciju terena, što dovoljno govori”, rekao je Mitrović.

 

On je dodao da je na Ozrenu zarobljeno 459 srpskih vojnika, od kojih je 49 razmijenjeno, 271 identifikovan, a 131 se vodi kao nestao.

 

“O monstruoznosti zločina govori činjenica da je od 21 ekshumiranog lica, njih 17 bez glave. Tijela su izmještana, što je karakteristično za grobnicu u Gostoviću, odakle su premještena tijela 32 vojnika koje su masakrirali mudžahedini, a pronađena uz rijeku Krivaju kod Zavidovića”, rekao je Mitrović.

 

Predsjednik Udruženja žena žrtava Rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da je obaveza Srpske da zločine na području Ozrena okarakteriše kao genocid i da obilježavanje stradanja uvrsti u događaje od republičkog značaja.

 

Prema njenim riječima, o stradanju pripadnika Vojske Republike Srpske i civila postoje nejednaki podaci između izvora suprotstavljenih strana iz proteklog rata.

 

“Ipak, ono što je prihvaćeno kao dokaz u Haškom tribunalu prilikom suđenja bivšem komandantu Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasimu Deliću, jeste da su stradali i vojnici i civili. Do detalja se opisuje zatvaranje tri Srpkinje u jednoj šupi u logoru Kamenici. One su zatvorene odvojeno od pripadnika Vojske Republike Srpske i tu su bile izložene stravičnom mučenju, premlaćivanju i drugim oblicima psiho-fizičke torture, pa čak i elektrošokovima”, rekla je Rajilićeva.

 

Ona kaže da je za ova mučenja i ubistva kazna bila neprimjereno mala i ističe da mnogi dokumenti nisu uzeti u razmatranje, a da je to učinjeno broj stradalih civila bio bi mnogo veći.

 

“Poznati su mudžahedinski ratnici pod komandom i u sastavu Armije BiH, ali za strane predstavnike i javnost, kao i za Sud i Tužilaštvo BiH niko nije kriv i oni srpske žrtve ne priznaju”, poručila je Rajilićeva.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

ZLOČIN U VOZUĆI IMA ELEMENTE GENOCIDA

ĐURIĆ: 139 DANA U TUZLANSKIM SAMICAMA

MOGUĆE DA SU EKSHUMIRANI OSTACI SRPSKIH VOJNIKA IZ LOGORA GOSTOVIĆ

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: