fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

UVREDA I PRIJETNjA SRBIMA

 

PrebilovciBEOGRAD, 13. FEBRUARA /SRNA/ – Namjera Vatikana da kardinala Alojzija Stepinca proglasi za sveca predstavlja ozbiljan pokušaj kompromitacije hrišćanske vjere, uvredu srpskih žrtava, agresivnu prijetnju srpskom narodu i veliko iskušenje za Srpsku pravoslavnu crkvu, smatra predsjednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva /SND/ „Prebilovci“ Milenko Jahura.

Za mene lično nema dileme da li se vjerska organizacija koja `posvećuje` i stavlja u kalendar dokazane zločince može smatrati `hrišćanskom crkvom`“, rekao je Jahura za Srnu. On ističe da Srbi ne bi trebalo da budu iznenađeni najavom da će papa Franjo kanonizovati Alojzija Stepinca za sveca. „Srbi, naravno, nisu pripremljeni na suštinsko značenje i reperkusije takvog događaja“, kaže Jahura.

Rimokatolička crkva i Vatikan, prema njegovim riječima, preko svoje „crkve u Hrvata“, izabrali su očekivano – da operu istinu o zločinačkom karakteru NDH i tu monstruoznu državu predstave kao normalnu nacionalnu hrvatsku državu, poput država drugih naroda. „Ne odriču se ni u čemu svoje odlučujuće uloge u njenom stvaranju i borbi za njen opstanak. Ne poriču, ali umanjuju zločine u njoj, poluotvoreno tražeći opravdanja i odgovornost naroda-žrtava za sopstveno stradanje“, kaže Jahura.

On ukazje da se ide i dalje, pa se onima koji su vršili zločine nad nedužnim ljudima, ženama i djecom /ustašama, križarima, domobranima, legionarima, hrvatskim pripadnicima SS formacija/ koji su izginuli tokom i neposredno poslije Drugog svjetskog rata, stavlja oreol mučeništva kao žrtvama komunizma i podizanje spomenika u svim hrvatskim selima i gradovima.

„U skladu s tim se priprema ili već vrši i njihovo unošenje u kalendar praznika i svetaca Rimokatoličke crkve. Time se polako zasvećuje i sama NDH, sa svim onim što je ona učinila srpskom narodu“, zaključuje Jahura. On podsjeća da je Alojzije Stepinac, kao nadbiskup zagrebački i predvodnik crkve kod Hrvata, bio vikar Pavelićevih oružanih snaga – ustaša i domobrana.

„Bio je i na čelu Odbora za pokrštavanje, odnosno nasilni prelazak pravoslavih u katoličanstvo u NDH, dakle u ratno vrijeme. Bezrezrvno i otvoreno je podržao i pozdravio stvaranje države, koja je, prema svim parametrima, bila zločinačka tvorevina. Takođe, od početka pa do kraja podržavao je NDH svojim radom i govorima, nastojeći da je sačuva i poslije pada Hitlera“, naglašava Jahura. On dodaje da je Stepinac krvavo zlato NDH primio pod okrilje svoga sjedišta u Zagrebu.

„To što je iz raznih razloga intervenisao za neke pojedince da se puste iz logora ne opravdava ga kao saučesnika u zločinima nad Srbima u NDH, zbog prethodno navednih njegovih funkcija i postupanja, činjenja i nečinjenja“, rekao je Jahura.On je podsjetio da Stepinac nije digao glas za prestanak ubijanja i progona srpskog naroda, koji je obuhvatao zločine nad stotinama hiljada djece.“Nije se, makar neiskreno, založio ni za živote ubijenih više stotina pravoslavnih sveštenika, među njima i trojice vladika. Otete srpske manastire predavao je na upravu katoličkim redovnicima“, dodaje Jahura. Za sve ovo, kaže Jahura, Stepinac je trebalo, prema zakonima Jugoslavije, da bude optužen i osuđen, što se i desilo.

„On nije mučenik. Stotine hiljada pravih mučenika stradavalo je na pravdi Boga u njegovoj NDH, bez njegovog glasa u njihovu odbranu. No, nesporno je da su njegove zasluge za Rimokatoličku crkvu velike: u Kraljevini Jugoslaviji, u NDH i u FNRJ. Lažnom mučeničkom harizmom i `svetačkim` oreolom njegove zasluge se oročavaju za budućnost te crkve i Hrvatske“, kaže Jahura.Vatikan je zvanično potvrdio da će kardinal Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen svecem.

Na misi u rimskoj crkvi Svetog Jeronima kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašavanje svetih, najavio je da će papa Franjo proglasiti Stepinca svetim na osnovu nalaza ljekarske komisije da je „blaženi“ učinio „čudesna ozdravljenja“ vjernika. Kardinal Amato održao je misu na datum smrti Alojzija Stepinca, koji je preminuo u Krašiću prije 54 godine.Očekuje se da će Alojzije Stepinac biti proglašen svetim do kraja ove godine.Stepinac je odmah po ulasku Nijemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima. U njegovom sjedištu u Kaptolu poslije rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

STEPINAC – VATIKNOV „SVETAC“ KOJI JE PODRŽAVAO ZLOČINE USTAŠA

PREBILOVCI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: