Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Utorak parastos za stradale na Miljevačkom platou

Miljevački plato
Miljevački plato

U crkvi Svetog Marka u Beogradu u utorak, 21. juna, biće služen parastos za pripadnike Teritorijalne odbrane Republike Srpske Krajine koji su stradali na Miljevačkom platou 1992. godine.

Parastos će biti služen u 11.00 časova, a potom će u Tašmajdanskom parku biti položeno cvijeće na spomen ploču stradalim Srbima, najavljeno je iz Udruženja porodica nestalih i poginulih “Suza”, sa sjedištem u Beogradu.

Zločin se dogodio 21. juna 1992. godine kada su hrvatske snage mučki napale ružičastu zonu pod zaštitom UN i zarobile 40 teritorijalaca. To je bio prvi napad hrvatskih oružanih snaga na teritoriju RSK.

Pred očima pripadnika UNPROFOR-a, masakrirana su 23 zarobljenika. Zločin na Miljevačkom platou zabilježen je na video kaseti koju su snimali sami počinoci. Uprkos obilju validnih dokaza dostavljenim svim relevantnim međunarodnim i hrvatskim organizacijama i institucijama za zločin na Miljevačkom platou još niko nije optužen.

Prema svjedočenju preživjelih, neki zarobljenici su “vješani o vojnički pojas, neki preklani, a neki likvidirani metkom u potiljak.”

Hrvatski vojnici su potom srpske žrtve bacili u krašku jamu duboku oko 10 metara izvan sela Drinovci, a kasnije su je napunili smećem.

Hrvatski vojnici su srpskim zarobljenicima, pod prijetnjom smrću, naredili da ih bacaju u krašku jamu u predjelu Ljut, nedaleko od zaseoka Bačić, koju su kasnije napunili smećem.

Dva mjeseca poslije borbi, u avgustu 1992. godine, UNPFROFOR je nadgledao ekshumaciju tijela srpskih teritorijalaca, koja su bila u visokom stepenu raspadanja, a pojedini dijelovi tijela su nedostajali. Identifikacija je potrajala dva mjeseca, ali i pored najsavršenijih metoda, 12 tijela do danas nije identifikovano.

Nakon tortura u zatvorima “Kuline” u Šibeniku, “Lora” u Splitu i “Kerestinac” u Zagrebu, 17 preživjelih zarobljenika je razmijenjeno u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

Izvor: srna

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: