Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaštvo u Ukrajini: Hrvatska u ratu protiv Novorosije odgaja novo ustaštvo

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Hrvatski_dobrovoljci_u_Ukrajini.jpg

Na internet stranici Desni sektor Hrvatske odvijaju se prilično čudne aktivnosti, na koje niko ne obraća pažnju.

Naime, pošto je Jutarnji list objavio tekst u kome je u gornjem levom uglu stajao kontakt na koji se može javiti onaj želi da brani „slobodu i demokraciju“ u Ukrajini, sudeći prema postovima administratora stranice, u subotu 29. novembra u kafe-baru Kaos, u Kustošijanskoj ulici br. 8 (valjda Zagreb?), održan je skup dobrovoljaca koji bi trebalo da se prijave u jedinicu u Dnjepropetrovsk, odakle će posle obuke krenuti „putem hrvatskih legionara iz Drugog svjetskog rata“ s pokličem „Za dom spremni!“Naglašeno je da se neće ići u Kijev, nego pravo u Dnjepropetrovsk, dakle oligarhu Igoru Kolomojskom i njegovom plaćeničkom bataljonu Azov (na slici na vrhu: pripadici bataljna Azov na istoku Ukrajine). Kako u svemu tome učestvuju hrvatski mediji (Jutarnji list, 24 sata, Express), a agencije za provođenje zakona ne preduzimaju nikakve korake, da se zaključiti kako je moguće da hrvatska država neposredno učestvuje u svemu tome kao u još jednoj rehabilitaciji ustaštva, ovaj put potpuno otvoreno i bez koketiranja sa antifašizmom, kako je to vešto činio prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

Sramotan je tekst hrvatskog Jutarnjeg lista, koji za bataljon Azov piše da ga čine „ukrajinski nacionalisti“, dok ceo svet otvoreno piše da je riječ o neonacistima. Bataljon Azov se, prema njima, bori „za ukrajinsku slobodu i od Rusa, ali i od NATO saveza i EU“. Jasno je elementarno nepoznavanje istorije, porekla i korena Desnog sektora, te bataljona Azov, koji je sve samo ne „dragovoljački u financijskom smislu“, a, prema autorki i njenom sagovorniku, „borci sami plaćaju put i preživljavaju od takoreći ničega“.

Koji je cilj ove propagande, nije jasno, ali je ovim najčitaniji hrvatski dnevni list pogazio sva pravila novinarske struke, a moguće i da je počinio krivično delo veličanja nacifašističke ideologije i jedine njene aktuelne militantne paravojne organizacije na evropskom tlu. Tekst možete delomično pročitati ovde, dok je ceo tekst u štampanom izdanju Nedjeljnog Jutranjeg lista od 07. septembra 2014.

O Desnom sektoru i njegovim neonacističkim paravojnim formacijama već je sve napisano i rečeno. Detaljne podatke poseduje i ukrajinska služba sigurnosti SBU, koja je upozorila da je bagaljon Azov gotovo u celosti sačinjen od bivših zatvorenika, što je u Vrhovnoj Radi potvrdio i ukrajinski poslanik Oleg Ljaško.

(Za Standard.rs priredio Andrej Milanović)

Piše: N. Babić

Izvor: Intermagazin.rs

 

Veznae vijesti:

PLANOVI I AKTIVNOSTI NA OBIMNOM … – Jadovno 1941.

HRVATSKA NA TEKOVINAMA NDH (1) – Jadovno 1941.

NEMIRNI MIR – TRAGEDIJA ISTOČNE UKRAJINE – Jadovno …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: