fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaško divljanje u Blajburgu

Na skupu u malom austrijskom mestu, pod pokroviteljstvom hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović isticani simboli NDH. Kardinal Bozanić nije pomenuo ustaške zločine

Tomislav Karamarko na skupu u Blajburgu

Tomislav Karamarko na skupu u Blajburgu

OKO 25.000 ljudi, među kojima su mnogi isticali ustaške simbole, okupilo se u subotu ujutro u Blajburgu, malom austrijskom mestu na granici prema Hrvatskoj i Sloveniji, obeleživši 70. godišnjicu od događaja sa kraja rata kada su britanske snage predale partizanima ustaške vojnike i civile.

Nikada tačno nije ustanovljen broj ubijenih na blajburškom polju, a procene idu od 10.000 do 45.000. Događaji na Blajburgu danas se prikazuju samo u svetlu partizanske odmazde, bez sagledavanja istorijskih okolnosti, pre svega poraza ustaške ideologije i sloma krvavog Pavelićevog režima u čije ime su ustaše zarobljene na Blajburgu počinili teške ratne zločine.

Kao i svake godine, među okupljenima u Blajburgu bilo je onih koji su nosili ustaške kape i isticali simbole iz kvislinške NDH, među kojima su bile i brojne zastave sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Okupljanje u Blajburgu ove godine organizovano je pod pokroviteljstvom hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja se nije pojavila na skupu i poslala je svoju izaslanicu Brunu Esih, predsednicu udruženja Hrvatski križni put.

Grabar Kitarovićevu je posetila Blajburg pre nekoliko dana sama, bez prisustva javnosti, kao što je učinila i u Jasenovcu.

Drugi pokrovitelj ovogodišnjeg okupljanja u Blajburgu je Dragan Čović, član Predsedništva BiH, a misu je služio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Na skup u Blajburg nije došao niko iz aktuelne leve vlade, ali je bio šef opozicije i predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji do sada nijednom nije došao u Jasenovac. U Blajburg je stiglo 350 autobusa, jer je prevoz iz Zagreba bio besplatan, a niko ne zna ko je platio troškove. Među okupljenima su bili i Đuro Glogoški i Josip Klem, organizatori okupljanja veterana u šatoru u Savskoj ulici u Zagrebu.

KARAMARKOV OTAC

NA Blajburgu je bio i otac Tomislava Karamarka, predsednika HDZ-a, koji danas ima devedeset i dve godine. Vraćen je u Hrvatsku, a njegov sin, danas lider opozicije i sam istoričar, uporno tvrdi da je Tito bio najveći zločinac među Hrvatima.

Za maj 1945. godine Bozanić je rekao da je „strašni mesec u hrvatskoj istoriji“. Ovo polje smrti, istakao je Bozanić, polje je nade, a ideološke podele iz Drugog svetskog rata još uvek dele Hrvatsku. Posebno se okomio na antifašizam „iz pedesetih“, pozivajući da „u našoj zemlji natopljenoj krvi tražimo istinu i da hrvatske institucije se zauzmu za iznošenje istine“. U više je navrata kardinal Bozanić spomenuo Alojzija Stepinca, ali nijednom nije spomenuo ustaške zločine i Pavelićevu krvavu strahovladu.

– Vidite koliko nas ima – uzviknuo je uz klicanje okupljenih Bozanić, a u prvom redu je sedeo i fudbaler Josip Šimunić, poznat po ustaškom pozdravu „Za dom spremni“. Isto tako Bozanić nije spomenuo strašne ustaške zločine koje su počinili upravo oni koji su došli do Blajburga, od paljenja srpskih sela na početku rata do logora Jasenovac, terora nad hrvatskim antifašistima i masovnog progona i genocida nad Jevrejima i Srbima u Hrvatskoj.

Poražena ideologija iz Drugog svetskog rata trijumfovala je tako na blajburškom polju, gde niko nije spominjao teške zločine koje su ustaše počinile, ali su se levale suze nad tužnom sudbinom poražene Pavelićeve soldateske koja se bacila u bekstvo pred partizanskim jedinicama. Računa se da je do Blajburga došlo oko 116.000 ustaških vojnika, 60.000 civila, 17.000 slovenačkih i srpskih vojnika i 10.000 slovenačkih civila.

Kardinal Bozanić oduševljen brojem prisutnih

* Kardinal Bozanić oduševljen brojem prisutnih

ZAMERKE KARDINALU I REHABILITACIJA DRAŽE

ODMAH posle okupljanja u Blajburgu reagovao je istaknuti hrvatski istoričar dr Hrvoje Klasić, profesor na Filozofskom fakultetu, zamerajući kardinalu Josipu Bozaniću što nijednom rečju nije spomenuo ustaštvo i ustaške zločine.

– Blajburg, gledano istorijski i stručno, nije nešto najstrašnije što se dogodilo u hrvatskoj istoriji, kako se zna reći. Jasenovac je nemerljivo gori. Niko ko je stradao u Jasenovcu nije kriv za Blajburg, a mnogi koji su bili u Blajburgu krivi su za zločine u Jasenovcu… Užasno me ljuti što je kardinal Bozanić više puta spomenuo kako su u Blajburgu stradale nevine žrtve. To jednostavno nije istina, žene i deca su masovno puštani, ali nikad niko to ne govori i ne piše.

Klasić je komentarisao i rehabilitaciju Draže Mihailovića, rekavši da se krivo interpretira sudska odluka u Beogradu:

– To je odluka koja je suđenje Draži Mihailoviću proglasila nepoštenim, te se sada on smatra neosuđivanim. Znači, ne smatra ga se nevinim ili da nije zločinac, samo mu je suđenje poništeno. Da pitate bilo kog istoričara, od najlevije do najdesnije orijentisanog, reći će vam kako mu suđenje nije bilo korektno, jer nije. I tu staje priča.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

U BLAJBURGU NE ŽALE ZA ŽRTVAMA, NEGO ZA NDH

Kolinda Grabar Kitarović bez najave posetila Blajburg …

Hrvatsko-hrvatski sukob u Jasenovcu – Jadovno 1941.

Kad Hrvatska dostojanstveno proslavlja zločin

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: