fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaškim grafitima plaše Srbe!

U Podgradini kod Zadra, na plaži gde letuju Srbi, ispisane preteće poruke. Fašistički znaci osvanuli dan posle proslave „Oluje“ u Kninu

Ustaški grafiti

Ustaški grafiti


VELIKO latinično slovo „U“ sa krstom na sredini i poruka „Oj Srbine j…. ti tri prsta“, osvanuli su 6. avgusta ujutro na plaži u Podgradini, nedaleko od Zadra.

Petnaestak prepoznatljivih ustaško-fašističkih znakova i poruka uvredljive sadržine upućene Srbima, ispisani crvenom bojom osvanuli su dan posle pompezne proslave „Oluje“ u Kninu, na plaži na koju uglavnom dolaze Srbi poreklom iz Islama Grčkog i zadarskih sela naseljenih srpskim življem.

– Grafiti i poruke uneli su strepnju među Srbe koji iz okolnih srpskih sela, ali i iz Srbije i drugih država, godinama leti dolaze na plažu u Podgradinu – rekao je za „Novosti“ jedan od turista koji je u četvrtak ujutro na kupalištu zatekao ustaške simbole i poruke. – Odmah smo obavestili zadarsku policiju. Došli su i obavili uviđaj, a potom su radnici komunalnog preduzeća prefarbali grafite i poruke. Meštanima je bilo neprijatno zbog fašističkog ispada.

Naš sagovornik kaže da ih pretnje neće obeshrabriti i skandal pripisuju lokalnim huliganima:

– Svi koji dolaze na more u Hrvatsku treba da budu svesni da ih neće svi dočekati raširenih ruku i da su provokacije moguće.

Da će, međutim, počinioci ove gnusne provokacije biti otkriveni, Srbi iz okoline Zadra – ne veruju.

– I prethodnih godina, u više navrata, na istom mestu je bilo incidenata i provokacija upućenih Srbima – kaže naš sagovornik. – Na vozilima srpskih registarskih tablica često su razbijana stakla, lomljeni brisači i spoljašnji retrovizori, ili su kola osvanjavala prilično izgrebana. Iako su sve te štete bile prijavljene policiji, počinioci nikada nisu otkriveni.

Ustaški grafiti

Poslednjih godina, kako saznajemo, na plaži u Podgradini, provokacije upućene Srbima su sve učestalije. Jula 2010. godine, najpre verbalno, potom i fizički, napadnuti su četrdesetogodišnji muškarac i njegova dva sina od 14 i 16 godina, samo zato što su govorili ekavski. Kako su hrvatski mediji tada pisali, članovi napadnute porodice bili su Srbi koji imaju hrvatsko državljanstvo, a žive u Nemačkoj. Napadači su dan kasnije uhapšeni i privedeni sudiji za prekršaje.

 

TOMPSONOV KONCERT KAO OKIDAČ

GRAFITI na plaži u Podgradini, kažu Srbi iz okoline Zadra, svojevrstan su nastavak bujanja ustaštva koje je kulminiralo na koncertu Marka Perkovića Tompsona u Kninu. Na njegovom nastupu u gradu pod Dinarom, podsetimo, Tompson je na pozornicu izašao uz ustaški povik „Za dom“. Tokom koncerta čuli su se i povici: „Ubij Srbina“, a pevalo se i „Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina“.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

USTAŠKI SIMBOLI I NDH POSTALI „UMJETNIČKA SLOBODA“

NA ZIDU ŠKOLE U BILICAMA USTAŠKI GRB – Jadovno 1941.

U Hrvatskoj ni pokojnici nemaju pravo na ćirilicu! – Jadovno …

Oluja – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: