Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaška šahovnica na naslovnici „Glasa HDZ-a“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/ustaska-sahovnica.jpg

Na naslovnici julskog broja „Glasa HDZ-a“, mjesečnika koji se štampa i dijeli besplatno pod pokroviteljstvom Hrvatske demokrtaske zajednice (HDZ) BiH distrikta Brčko, dominiraju poruka „Koračamo dalje“ i šahovnica koja je korišćena u vrijeme NDH, pišu danas „Nezavisne novine“.

Kako su banjalučkom dnevniku potvrdili najugledniji heraldičari i istoričari u regionu, nema nikakve dileme da je šahovnica objavljena na naslovnici „Glasa HDZ-a“ korišćena u vrijeme ustaške vlasti Ante Pavelića.
Glavni i odgovornik urednik tog glasila je Anto Domić, brčanski gradonačelnik i jedan od potpredsjednika HDZ BiH, koji u svakom broju piše uvodnike na različite teme.

Prema riječima uglednog heraldičara i člana više međunarodnih heraldičkih i falerističkih društava Dragomira Acovića, nema nikakve dileme da je šahovnica s prvim srebrnim poljem ona koja je korišćena u vrijeme NDH.
„Istina, ako čovjek traži neke konotacije, takva kompozicija šahovnice nije korišćena samo u vrijeme NDH, dakle tek od 1941. godine, nego i ranije, ali jeste tačno da se ta varijanta koristila u vrijeme NDH“, objašnjaca Acović.

Sporni su kompozicija boja i sam dizajn šahovnice. Naime, grb objavljen u julskom broju „Glasa HDZ-a“ počinje prvim bijelim (srebrnim poljem) koji isključivo simbolizuje ustaštvo i ideologiju zločina nad nehrvatima, piše list.
Koliko je, zapravo, ovo pitanje osjetljivo potvrđuje i činjenica da je čak i ratna Hrvatska zajednica Herceg Bosna, odnosno Hrvatska Republika HB, čijim se čelnicima u Hagu sudi za ratne zločine, izbjegavala da koristi šahovnicu s početnim bijelim poljem.
Ni za Envera Imamovića, istoričara iz Sarajeva, nema nikakve dileme da je riječ o grbu korišćenom u vrijeme Pavelićeve NDH.
„Zvanični grb Republike Hrvatske počinje crvenim poljem i dosta je drugačiji od grba NDH, nakon što se u Hrvatskoj dugo polemisalo o ovom pitanju. Svi grbovi koji počinju bijelim poljem korišćeni su u doba Pavelića i to je činjenica, a ovaj grb asocira na ustaštvo“, ističe Imamović.
Čelnici Skupštine Brčko distrikta, upitani za komentar, ističu da je ovo za njih nešto potpuno novo, kao i za politiku u distriktu, a potpredsjednik Skupštine Aden Ribić osuđuje ovaj postupak i navodi da to distriktu Brčko ne treba.

„Sada ne mogu da prejudiciram kakve će biti reakcije, iako vjerujem da će biti i inicijative za smjenu gradonačelnika ako je on odgovoran za ovo. Vidjećemo da li je ovaj grb objavljen zlonamjerno ili slučajno“, navodi Ribić, dok je portparol OHR-a Mario Brkić poručio da od nadležnih institucija očekuju „da osiguraju poštovanje svih relevantnih zakonskih propisa kako bi se spriječilo bilo kakvo dizanje tenzija“.

 

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

VELIČANjE GENOCIDA U JASENOVCU: Posadili cveće u bojama šahovnice i u obliku slova U!

USTAŠKO „CVIJEĆE“ U JASENOVCU VELIČA GENOCIDNI REŽIM

Jasenovac: Kućica u (kockastom) cvijeću, trava oko nje…

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: