Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ustaška knjiga objavljena sa blagoslovom Katoličke crkve

Datum objave: ponedeljak, 21 januara, 2019
Veličina slova: A- A+

U Hrvatskoj nema reakcija na negiranje zločina u Jasenovcu.

Zagrebačka promocija knjige “Razotkrivena jasenovačka laž”, autora matematičara Josipa Pečarića i sveštenika Stjepana Razuma, u kojoj se negiraju strašni ustaški zločini u “Jasenovcu”, nije izazvala nikakve reakcije u Hrvatskoj. Iako je bilo pritisaka i međunarodne javnosti, pa i Centra “Simon Vizental”, da se knjiga zabrani i da se spreči promocija, to se nije dogodilo. Održana je u prostorijama Crkve Presvetog srca Isusovog, gde se svake godine organizuje i misa zahvalnica ustaškom zločincu Anti Paveliću.

Društvo za istraživanje trostrukog logora “Jasenovac”, koje je izdalo knjigu, a poznato je po tome što pokušavaju da prikažu kako su brojne zločine u tom logoru počinili partizani posle 1945, najavilo je nove knjige oko “Jasenovca”.

– Na sreću, sada možemo slobodno da pišemo o svojoj vlastitoj, hrvatskoj istoriji, bez obzira na to što se poziva vlast na spaljivanje ove knjige – poručeno je sa zagrebačke promocije.

IGNORIŠU SVEŠTENIKE PARTIZANE
Klasić upozorava na poraznu činjenicu da Katolička crkva i deo sveštenika u njoj ignoriše to što je oko sto sveštenika u vreme Drugog svetskog rata učestvovalo ili podržavalo narodnooslobodilačku borbu. – Umesto da se time hvale, oni drže mise za Antu Pavelića i organizuju skupove kao što je bila ova promocija na kojoj se negiraju zločini u ustaškom logoru “Jasenovac” – kaže dr Klasić.

Istaknuti hrvatski istoričar dr Hrvoje Klasić, profesor na Filozofskom fakultetu, tvrdi da ćutanje i oko ove knjige ne donosi ništa dobro:

– Ne slažem se sa onima koji tvrde da se radi o pojedinačnim incidentima i da revizionizmu ne treba posvećivati posebnu pažnju. Kao istoričar, mogu samo da potvrdim da 1939. godine, pa čak početkom 1941. godine, o ustašama u Hrvatskoj niko ništa nije znao, a onda su spletom političkih i vojnih okolnosti ne samo došli na vlast kao skupina marginalaca, već su dobili i široku podršku građana.

Klasić, za “Novosti”, kaže da se i nemačka javnost 1928. godine smejala Hitleru, a pet godina posle postao je jedan od najmoćnijih ljudi u Evropi.

I ova promocija knjige u kojoj je zloglasni logor “Jasenovac” predstavljen kao radni, i u kojem je bilo najviše Hrvata, uz tvrdnje da nema govora da su tamo ustaše uradile masovne i nezapamćene zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima, održana je u crkvenim prostorijama. Po ko zna koji put deo Katoličke crkve ovakvim postupkom svesrdno podržava istorijski revizionizam i na taj način pokušava da rehabilituje NDH i ustaški pokret.

– Odnos Katoličke crkve prema ustaštvu i ustaškom periodu u NDH je konstanta. U delu crkve on se temelji na podršci celom tom projektu, uz pokušaj relativizovanja i negiranja rasizma, genocida i strašnih zločina, sve zbog cilja koji je postignut, a to je stvaranje nacionalne države – kaže dr Klasić.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top