Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaška knjiga objavljena sa blagoslovom Katoličke crkve

U Hrvatskoj nema reakcija na negiranje zločina u Jasenovcu.

Zagrebačka promocija knjige “Razotkrivena jasenovačka laž”, autora matematičara Josipa Pečarića i sveštenika Stjepana Razuma, u kojoj se negiraju strašni ustaški zločini u “Jasenovcu”, nije izazvala nikakve reakcije u Hrvatskoj. Iako je bilo pritisaka i međunarodne javnosti, pa i Centra “Simon Vizental”, da se knjiga zabrani i da se spreči promocija, to se nije dogodilo. Održana je u prostorijama Crkve Presvetog srca Isusovog, gde se svake godine organizuje i misa zahvalnica ustaškom zločincu Anti Paveliću.

Društvo za istraživanje trostrukog logora “Jasenovac”, koje je izdalo knjigu, a poznato je po tome što pokušavaju da prikažu kako su brojne zločine u tom logoru počinili partizani posle 1945, najavilo je nove knjige oko “Jasenovca”.

– Na sreću, sada možemo slobodno da pišemo o svojoj vlastitoj, hrvatskoj istoriji, bez obzira na to što se poziva vlast na spaljivanje ove knjige – poručeno je sa zagrebačke promocije.

IGNORIŠU SVEŠTENIKE PARTIZANE
Klasić upozorava na poraznu činjenicu da Katolička crkva i deo sveštenika u njoj ignoriše to što je oko sto sveštenika u vreme Drugog svetskog rata učestvovalo ili podržavalo narodnooslobodilačku borbu. – Umesto da se time hvale, oni drže mise za Antu Pavelića i organizuju skupove kao što je bila ova promocija na kojoj se negiraju zločini u ustaškom logoru “Jasenovac” – kaže dr Klasić.

Istaknuti hrvatski istoričar dr Hrvoje Klasić, profesor na Filozofskom fakultetu, tvrdi da ćutanje i oko ove knjige ne donosi ništa dobro:

– Ne slažem se sa onima koji tvrde da se radi o pojedinačnim incidentima i da revizionizmu ne treba posvećivati posebnu pažnju. Kao istoričar, mogu samo da potvrdim da 1939. godine, pa čak početkom 1941. godine, o ustašama u Hrvatskoj niko ništa nije znao, a onda su spletom političkih i vojnih okolnosti ne samo došli na vlast kao skupina marginalaca, već su dobili i široku podršku građana.

Klasić, za “Novosti”, kaže da se i nemačka javnost 1928. godine smejala Hitleru, a pet godina posle postao je jedan od najmoćnijih ljudi u Evropi.

I ova promocija knjige u kojoj je zloglasni logor “Jasenovac” predstavljen kao radni, i u kojem je bilo najviše Hrvata, uz tvrdnje da nema govora da su tamo ustaše uradile masovne i nezapamćene zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima, održana je u crkvenim prostorijama. Po ko zna koji put deo Katoličke crkve ovakvim postupkom svesrdno podržava istorijski revizionizam i na taj način pokušava da rehabilituje NDH i ustaški pokret.

– Odnos Katoličke crkve prema ustaštvu i ustaškom periodu u NDH je konstanta. U delu crkve on se temelji na podršci celom tom projektu, uz pokušaj relativizovanja i negiranja rasizma, genocida i strašnih zločina, sve zbog cilja koji je postignut, a to je stvaranje nacionalne države – kaže dr Klasić.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: