fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaška ideologija i profit od oružja

Bivši hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak, na čiju godišnjicu smrti podsjećaju hrvatski mediji, naređivao je i sam činio zločine nad Srbima, a da nije umro bio bi procesuiran u Haškom tribunalu.

Gojko Šušak
Gojko Šušak

Rođen u ustaškoj porodici u Širokom Brijegu u Jugoslaviji, Šušak je u mladosti emigrirao u Kanadu, gdje je bio član ustaške emigracije koja je rušila Jugoslaviju svim sredstvima.

Najpoznatija Šuškova propagandna akcija dogodila se 1979. godine, kad je ispred tadašnje jugoslovenske Ambasade u Otavi pokušao da postavi mrtvački sanduk sa svinjom na kojoj je bilo napisano „Tito“.

S obzirom na to da je svinja bila živa, cijeli slučaj doveo je do istrage koju su sprovele kanadske vlasti zbog kršenja zakona o okrutnosti prema životinjama.

U vrijeme hrvatskog separatizma Šušak se pridružuje Franji Tuđmanu i postaje jedan od glavnih ljudi za nabavku oružja za hrvatske, tada paravojne, formacije.

Tokom 1991. godine, u vrijeme velikih napetosti između Hrvata i Srba u Slavoniji, Šušak je u društvu HDZ-ovih ekstremista Vice Vukojevića i Branimira Glavaša 8. aprila pucao po Borovom selu da bi isprovocirao lokalno srpsko stanovništvo.

Njih trojica su u noći na Borovo selo iz „armbrusta“, protivoklopnog lansera, ispalili više projektila, o čemu je svjedočio šef osječke policije Josip Rajl-Kir, koji je kasnije ubijen u sumnjivim okolnostima.

O toj akciji Šuška, Vukojevića i Glavaša svjedočio je i prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac na suđenju Glavašu.

Ministarstvo odbrane je pod Šuškovim vođstvom ilegalno kupovalo oružje širom svijeta, a veliki profit tokom tih transakcija ubirali su učesnici operacije.

Šušak je promovisao generaciju većinom neškolovanih hrvatskih generala, kao što su Ivan Korade, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Mirko Norac i mnogi drugi, iza kojih su ostali ratni zločini.

On je bio zagovornik osnivanja Herceg-Bosne, te veliki poklonik Mate Bobana, nekadašnjeg lidera Hrvata u BiH.

Njegove veze sa administracijom nekadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona obezbijedile su veliku američku pomoć Tuđmanu tokom akcije „Oluja“ 1995. godine, kada je protjerano oko 220.000 Srba.

Zbog zločina nad Srbima tokom te akcije, navodno su bile spremane optužnice za Tuđmana i Šuška.

Šušak se smatra odgovornim i za skrivanje osumnjičenih i optuženih za ratne zločine u BiH, poput Ivice Rajića i grupe koja je izvršila masakr u bošnjačkom selu Ahmići.

Dio hrvatskih medija slavi Gojka Šuška, koji je umro 3. maja 1998. godine, dok se na pojedinim portalima mogu naći brojne činjenice koje svjedoče o njegovom učešću u zločinima.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: