Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Усташе су биле фашисти и злочинци

Од 1974. године у немачком правописном речнику Дуден који је први пут објавио 1880. године његов аутор Конрад Дуден, све до четвртка, 14. јула стајала је кратка одредница појма „усташа“ у којој се каже да је реч о „хрватском националистичком покрету који се борио против српског централизма у Југославији“.

Др. Дарио Видојковић (десно) са Снежаном Миљанић, генералним конзулом, иДрагашем гардашевићем у Генералном конзулату Србије у Минхену
Др. Дарио Видојковић (десно) са Снежаном Миљанић, генералним конзулом, и Драгашем Гардашевићем у Генералном конзулату Србије у Минхену

Од тада у Дуденовом речнику стоји доста шира и потпунија дефиниција која каже да су усташе „хрватска фашистичка организација чији су главни циљеви били државно отцепљење од Југославије и етничка хомогенизација Хрватске и (у време владавине Независне Државе Хрватске 1941-1945) почињена масовна убијања Срба, Јевреја и Рома“ .

Интернет-портал балкансториес.нет који уређује и води Кристоф Баумгартнер из Беча покренуо је акцију да се ова дефиниција у Дуденовом речнику измени. Поред још неколико интернет-портала и организација и све већег притиска јавности, у овој интернет акцији учествовао је др Дарио Видојковић са Катедре за новију историју Универзитета Регензбург, чији је допринос промени дефиниције вероватно и највећи. Он је успоставио директни контакт са др Никол Ваифен која је задужена за односе са јавношћу у Издавачкој кући „Дуден“ којој је предочио аргументацију у прилог промени одреднице усташа.

– У писму др Ваифену навео сам као извор немачку „Енциклопедију националсоцијализма“ из 2007. године где се много детаљније и чињенично говори о томе шта је био усташки покрет у време Независне државе Хрватске (НДХ). Вероватно су овај, али и други доступни извори, били основа за измену првобитне одреднице о усташама у Дуденовом речнику, тако да је то са једног ретка проширено на 3,5 ретка са додата три врло битна елемента: да је реч о хрватској фашистичкој организацији, да јој је циљ била етничка хомогенизација Хрватске и да су извршена масовна убиства Срба, Јевреја и Рома. Иако нема речи геноцид, то је значајан позитиван помак. У ствари, то је први корак на путу признавања почињеног геноцида над српским народом у време НДХ и заустављања увелико започете ревизије историје и догађаја из Другог светског рата – каже др Дарио Видојковић.

Признање др Видојковићу

Кристоф Баумгартнер је за интернет-портал балкансториес.нет водио интервју са др Видојковићем и констатовао на почетку да је он дао велики допринос да се у овој интернет акцији Редакција речника Дуден определи да врло брзо изврши промену дефиниције усташког покрета у Хрватској која је унесена давне 1974. године. Признање др Дарију Видојковићу за стручни и научни ангажман и допринос дошла су и са других страна, па и од дипломатско-конзуларних службеника Републике Србије у Немачкој.

Следећи корак, према мишљењу Дарија Видојковића, јесте доношење одговарајућих резолуција и одлука у народним скупштинама Србије и Републике Српске о почињеном геноциду НДХ над Србима.

Аутор: Б. Миличић

Извор: Вести онлине

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: