fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaše srušile, SPC ponovo zida

Uz pomoć hrvatske i srpske kancelarije za vere u toku je obnova i manastira Pakra

Otac Đorđe Ostojić, daruvarski paroh
Otac Đorđe Ostojić, daruvarski paroh

Jedan od manastira čija je obnova u toku jeste i manastir Pakra, između Pakraca i Daruvara. Ime je dobio po istoimenoj rečici, koja protiče pored njega, kaže daruvarski paroh otac Đorđe Ostojić

Ova pravoslavna svetinja, koja se u istorijskim izvorima naziva i Nova Pustinja, sa crkvom posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice, spominje se još sredinom 16. veka. Nekada je bio najbogatiji manastir u ovom delu Slavonije, imao je njive i šume, ribnjake, svoje radnike, pa čak i hidrocentralu.

– Postoje svedočanstva da je manastir osnovan u 15. veku, a nakon najezde Turaka je zapušten. Zajedno s pećkim patrijarhom Arsenijem Trećim Čarnojevićem, u ove krajeve došao je mitropolit moravski Grigorije. On je s monasima Mileševe obnovio zapušteni manastir Pakru, a osvetio ga je 1697. episkop pakrački Petronije Ljubibratić – kaže paroh Ostojić.

Kada su materijalno ojačali, pakranski kaluđeri podižu kapelu na manastirskom groblju, a zatim i veliku crkvu, koja je osvećena 1765. Prelepi barokni ikonostas pripisuje se novosadskom slikaru Vasiliju Ostojiću.

Paroh još kaže da je 1887. taj deo Slavonije zadesilo strašno nevreme i oštetilo manastirsku crkvu i ostala zdanja. Za vreme Drugog svetskog rata ustaše su zapalile manastirske konake, a crkvu demolirali. Dragocenostisu odneli u Zagreb. Ove godine, uz pomoć Hrvatske elektroprivrede, u Pakru je dovedena struja. Pre nekoliko godina promenjen je krov i kapa zvonika, a radi se i na obnovi konaka.

Zdanje je bilo statički ugroženo, ali je hrvatsko ministarstvo kulture finansiralo izradu projekta generalne obnove kompleksa, koji je, inače, zaštićeno kulturno dobro.

Pravoslavna svetinja spominje se još u 15. veku
Pravoslavna svetinja spominje se još u 15. veku

– Svake godine ovde održavamo Narodni sabor, na Preobraženje, 19. avgusta, obeležavamo slavu manastirske kapele Sv. Visariona Saraja, 2. novembra, i manastirsku slavu Vavedenje, 4. decembra – kaže otac Đorđe, koji se nada da će uskoro manastir oživeti.

Autor: V.N.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: