Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Usađivanje u hrvatsku svijest postojanje logora Jasenovac

Datum objave: petak, 25 novembra, 2011
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

hrvatski evro.jpg

Evropa nastoji da hrvatskom društvu, u svakodnevnoj primjeni kovanice evra sa motivom Jasenovačkog cvijeta, polako usadi u svijest postojanje logora smrti Jasenovac, nasuprot onih koji negiraju zločin, smatraju u  jevrejskoj nevladinoj organizaciji  Margelov institut iz Zagreba.

“Svakako da je spomenik sa mjesta koncentracionog logora neuobičajen kao likovno rješenje za numizmatiku, ali mi smatramo da Evropa nastoji da hrvatskom društvu posredstvom novca za svakodnevnu upotrebu usadi u svijest memoriju na koncentracioni logor, koji Hrvati nevoljno ili u potpunosti ne prihvataju kao mjesto genocida, odnosno ne prihvataju odgovornost za zločine koji je tamo ustaški pokret počinio u ime hrvatskog naroda”, rečeno je Srni u Margelovom institutu.

U ovom institutu smatraju  da je Evropa  uočila da je nova Hrvatska, uzimajući  kunu za zvaničnu monetu koja je  bila u upotrebi u  ustaškoj  NDH,  krenula u reviziju istorije.

“Kada Hrvatska prihvati evro kao platežno sredstvo biće konačno riješena balasta odijuma krvavog novca ostavštine jedne fašističke tvorevine, te će joj se sa kovanicom Jasenovačkog cvijeta polako u svakodnevnoj  primjeni usađivati u svijest postojanje logora smrti Jasenovac, nasuprot onih koji negiraju zločin”, naglašavaju u Margelovom institutu.

U toj nevladinoj organizaciji uvjereni su  da će protiv ove kovanice ustati svi hrvatski proustaški elementi, što je najbolji dokaz da je Evropa ponudila adekvatnu satisfakciju za sve one preživjele pripadnike srpske, romske i jevrejske  zajednice kojima je kuna svakodnevno proizvodila mučninu evocirajući NDH monetu.

“S nama se slaže i srpski intelektualac prof. dr  Svetozar Livada koji sa odobravanjem priželjkuje ovu kovanicu”, kažu u Margelovom institutu.

Margelov institut je nevladina organizacija jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Usko sarađuje sa Centrom Simon Vizental iz Jerusalima i Institutom za istraživanje Jasenovca iz Njujorka.

“Dveri srpske” objavile su na svom sajtu fotografije uzoraka serije kovanog “hrvatskog evra”, koji je posvećen ulasku Hrvatske u EU 2013. godine, kada serija i treba da uđe u opticaj.

Uzorci su, kako se navodi,  kovani u 1 000 primjeraka u Evropskoj centralnoj banci sa sjedištem u Frankfurtu na Majni.

Pod imenom serije “biljni i životinjski svijet Hrvatske”, na poleđini novčića od 10 centi nalazi se  spomenik  u Jasenovcu, najvećem koncentracionom  logoru fašističke NDH gdje je na najsvirepije načine umoreno više od  750 000 Srba, Jevreja, Roma i drugih.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top