Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Urušio se stari pravoslavni hram u Gudovcu

Gudovac_hram

Zbog lošeg građevinskog stanja, ali i zbog loših vremenskih prilika, došlo je do urušavanja dijela crkve Sv. apostola Petra i Pavla na pravoslavnom groblju u Gudovcu kraj Bjelovara. Po rješenju Ministarstva kulture, crkva je stavljena pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra, te se u skorije vrijeme očekuje i njena obnova.

Dio ulaza sa zvonikom i krovištem srušio se na grobnice i grobna mjesta ispred crkve. Policija koja je došla obaviti uviđaj napisala je da se šteta na crkvi sagrađenoj 1720. procjenjuje na oko 400.000 kuna, dok će se na oštećenim grobnicama naknadno utvrditi.

Urušenu crkvu obišli su bjelovarski paroh jerej Darko Petaković i Milan Pezelj iz bjelovarskog odjeljenja Konzervatorskog zavoda, koji je obavijestio Ministarstvo kulture o nesreći.

– U crkvi nije bilo nikakvog crkvenog inventara, jer je bila u lošem stanju, a zbog lošeg vremena i vjetrova koji su duvali nekoliko dana zvonik se urušio i povukao sa sobom dio krovišta – rekao je Petaković za „Novosti“.

Podsjetio je da je ta crkva, po rješenju Ministarstva kulture, stavljena pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra, pa očekuje da će Ministarstvo kulture odobriti sredstva za obnovu. Da će tako i biti potvrdio je za „Novosti“ bjelovarsko-bilogorski dožupan Saša Lukić.

– Obratili smo se Ministarstvu, pa očekujemo da će za sedmicu-dvije stići rješenje o radovima i hitna sredstva za uklanjanje građe i statičkog učvršćivanja zidova. Tada će se ići i u izradu dokumentacije za obnovu, jer se šteta i stanje mogu vidjeti tek kada se građa ukloni. Kako Ministarstvo kulture ne daje sredstva za obnovu i popravak oštećenih grobnica i nadgrobnih spomenika, tu će se uključiti Bjelovarsko-bilogorska županija – rekao je Lukić, dodajući da vlasnici tih grobnica neće biti oštećeni.

On je negirao tvrdnje koje su se pojavile u gradu da će sredstva u iznosu od 100.000 kuna, namijenjena sređivanju fasade na bjelovarskoj crkvi, biti uložena u obnovu crkve u Gudovcu.

– To su dva različita izvora sredstava, pa će fasada na crkvi Sv. Trojice u Bjelovaru biti obnovljena – rekao je Lukić.

AUTOR: Nenad Jovanović

Izvor: SNV

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: