Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Urednik na BHRT-u Marko Radoja preporučio da voditelji ne nose “Srebrenički cvet”, sada dobija pretnje smrću

Datum objave: petak, 13 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Urednik informativnog programa na BHRT Marko Radoja na udaru zbog “srebreničkog cveta”. Kolege ga optužuju da je 11. jula zabranio novinarima nošenje obeležja u programu

Foto: Jutjub
Foto: Jutjub

Na adresu urednika Informativnog programa Bosanskohercegocvčke radio-televizije (BHRT) sa sedištem u Sarajevu, Marku Radoji u roku od 24 časa stiglo je čak 320 pretnji smrću nakon što je, kako su tvrdile njegove kolege iz ove medijske kuće, “zabranio nošenje Srebreničkog cveta” 11. jula u programu.

Radoja je istakao za “Novosti” da nije tačno da je on ikome zabranio nošenje značke, već je, sledeći kodeks ponašanja novinara koji je na ovoj TV urađen po Bi-Bi-Si-jevom programu, samo dao preporuku da se ne nosi ovo obeležje.

– Nisam zabranio nošenje “Cveta Srebrenice”, već sam preporučio da ga voditelji ne nose, a svi naši novinari u živim uključenjima su nosili cvetove i voditelji su koristili cvetove – kaže Radoja. – Nastojao sam da ispoštujem kodeks “Knjiga ponašanja i uputstava za javne servise” koje nama radi Bi-Bi-Si, a koji nalaže da pogotovo novinari u BiH, koja ima tešku istoriju i prošlost, nesređenu politiku i institucije, budu neutralni.

Radoja naglašava da je svestan da je od svog dolaska u ovu medijsku kuću, kao prvi urednik Informativnog programa ikada iz Republike Srpske, konstantno u središtu šovinističke tenzije koju stvaraju parastrukture koje vladaju BHRT.

– Šta god da sam naložio do sada, a da se ticalo obeležavanja stradanja nad Srbima, pa i simbolično i u nekim “pristojnim” okvirima, minirano je – ističe Radoja za “Novosti”. – Tako je bilo i nedavno na dan obeležavanja stradanja 3.500 Srba u Bratuncu. Kada sam taj dan imao nameru da pošaljem ekipu da naprave prilog, smatrajući da je to moja nadležnost i da to niko neće dovoditi u pitanje, “izminiran” sam na sve moguće načine. Postavljana su mi pitanja “jesam li siguran šta je bilo u Bratuncu” i koliko je zaista stradalo Srba, jesu li baš svi poginuli ili su neki samo ranjeni ili pobegli. Rekli su mi i da tog dana ni nema slobodnog kombija, ni novinara koji će propratiti ovaj događaj – ispričao je, za “Novosti”, Radoja, i dodao:

"Srebrenički cvet"
“Srebrenički cvet”

– BHRT vladaju parastrukture, to su ljudi koji su tu godinama, koji nemaju funkciju, a koji su jako dobro povezani s ostalim medijima, odnosno odgovaraju svojim strankama, pa i bošnjačkoj ratnoj obaveštajnoj službi – kaže Marko Radoja za naš list.

BOLOVANjE PO PREPORUCI

Radoja kaže da je prijavio pretnje smrću MUP Republike Srpske i SIPI i da je trenutno na bolovanju.

– Cilj tih parastruktura je moj odstrel, ja sam čovek koji danas ne sme da prošeta Sarajevom. Na preporuku bezbednosnih struktura otišao sam na bolovanje, jer sam samo za 24 časa dobio više stotina pretnji smrću, uglavnom na službeni mejl – rekao je Radoja.

Autor: N. Radić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Prva posljedica spiska Munire Subašić!

PROVOKACIJA „MAJKI SREBRENICE“: Da li su ubice i kuvarice i spremačice


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top