fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

UPRKOS ZAHTJEVIMA EVROPE, HRVATSKA NIJE OSJETILA TERET POVRATKA SRBA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/novosti/milorad_dodik.jpg

BANjALUKA, 4. AVGUSTA (SRNA) – Hrvatska čak ni u procesu pridruživanja EU nije osjetila teret zahtjeva Evrope za rješavanje povratka Srba i njihove imovine, iako je prostor nekadašnje RS Krajine u akciji „Oluja“ etnički očišćen od Srba, upozorio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Dodik je istakao da Hrvatska i danas snažno opstruiše povratak, a zadržane su i mnoge individualno podignute optužnice protiv Srba.

„Hrvatska akciju `Oluja` slavi kao veliku pobjedu, a Srbi kao veliki dan stradanja, i godine poslije rata nisu doprinijele da se dođe do jedinstvene ocjene ove akcije“, rekao je Dodik nakon polaganja vijenaca na groblju Sveti Pantelija povodom 16. godišnjice od od progona oko 220 000 Srba iz RS Krajine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

Predsjednik RS je istakao da je „Oluja“ bila udruženi zločinački poduhvat planiran od državnog i vojnog rukovodstva Hrvatske s ciljem etničkog čišćenja nekadašnje RS Krajine.

„Sud u Hagu je presudio da je ta akcija udruženi zločinački poduhvat, a njeni akteri, među kojima i general Ante Gotovina, su osuđeni. Ova akcija je planirana i podržana od velikih zapadnih sila, a poznato je da su određene američke firme podržale pripremu, organizaciju i porovođenje akcije“, rekao je Dodik novinarima.

Predsjednik Dodik je podsjetio da je tokom „Oluje“ poginulo oko 2 000 ljudi i da do danas mnogi nisu odgovarali za ta stradanja.
Komentarišući izjavu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da je „Oluja“ bila legalna i legitimna i da je „ono loše što se dogodilo samo mala mrlja na tu akciju“, Dodik je rekao da ta mrlja pripada hrvatskoj državi i da presuda o udruženom zločinačkom poduhvatu najbolje govori o toj akciji.

Kada je riječ o tužbi BiH protiv Hrvatske u slučaju Mrkonjić Grada i drugih opština koje su stradale prilikom napada hrvatskih snaga, Dodik je rekao da se bez relevantnih međunarodnih institucija to pitanje ne može riješiti.

„Činjenica je da je regularna Vojska Hrvatske bila na području krajiških opština, ali i da međunarodna zajednica ima selektivan pristup kada je o tome riječ“, rekao je Dodik.

Koordinator Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ za Republiku Srpsku Mira Jovanović naglasila je da u Hrvatskoj „još nema saznanja da su u `Oluji` počinjeni zločini i da se treba izviniti srpskim žrtvama“.

„Danas smo se okupili da žalimo za našim poginulim i stradalim u toj vojnoj akciji“, rekla je novinarima Jovanovićeva i istakla da je do sada ekshumirano više od 250 posmrtnih ostataka, ali da se u Zagrebu osporava identifikacija, što je nedopustivo.

Predsjednik Republičke organizacije poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Nedeljko Mitrović napomenuo je da se na procesuiranju ratnih zločina gotovo ništa ne radi, što dovoljno govori o odnosu prema srpskim žrtvama.

„Ogromne su razmjere tragedije Srba na prostoru bivše Jugoslavije za koju su se najviše zalagali“, istakao je Mitrović.
Vijence na groblju Sveti Pantelija položili su i predstavnici Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, nevladinih organizacija i 3. Pješadijskog /RS/ puka Oružanih snaga BiH.

Srpskim žrtvama stradalim tokom i poslije „Oluje“ danas je u hramu Svete Trojice u Banjaluci služen parastos, a potom su na groblju Sveti Pantelija položeni vijenci.

Akcija „Oluja“ počela je u jutarnjim časovima 4. avgusta 1995. godine granatiranjem naseljenih područja sjeverne Dalamcije, Korduna, Like i Banije. Potom su hrvatske snage, uz odobrenje i podršku NATO-a, a u sadejstvu sa HVO i Armijom BiH, izvršile agresiju na ta područija koja su bila pod zaštitom UN.

Za svega nekoliko dana sa vjekovnih srpskih ognjišta protjerano je oko 220 000 stanovnika, ubijena su 1 934 lica, od kojih 1 196 civila i pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Izvor: Srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: