fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Uporni u smeni ravnateljice

Roditelji insistiraju da škola bude registrovana na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu: 98 odsto roditelja đaka Bršadin potpisalo je peticiju za smenu Tatjane Lukić jer žele manjinsku registraciju škole

Jovan Lalić, predsednik MO Bršadin, Srđan Sekulić i Vesna Kosanović
Jovan Lalić, predsednik MO Bršadin,
Srđan Sekulić i Vesna Kosanović

Peticiju za smenu direktorice Osnovne škole Bršadin Tatjane Lukić do sada je potpisalo 98 odsto roditelja učenika ove škole, ali i dobar deo meštana Bršadina, rečeno je na konferenciji za novinare koju su u bršadinskom Domu kulture organizovali Veće srpske nacionalne manjine opštine Trpinja u čijem se sastavu nalazi selo Bršadin i Veće roditelja učenika Osnovne škole Bršadin.

Roditelji su podsetili da peticiju potpisuju jer su nezadovoljni predlogom Statuta škole po kojem bi ova obrazovna ustanova trebala biti registrovana kao većinska, s nastavom na hrvatskom jeziku i pismu. Takav stav zastupa i Veće srpske nacionalne manjine opštine Trpinja na čijem je čelu Srđan Sekulić.

– Mi insistiramo na tome da škola bude registrovana na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Kao zajednici nam je potrebna ustanova, nećemo se zadovoljiti s odeljenjima. Ako ta škola bude registrovana kao većinska škola, ukoliko ima manje od 150 učenika, a u ovom trenutku ima upola manje od broja propisanog zakonom, izgubiće status osnovne škole, postaće područna škola i moraće se prikloniti teritorijalno najbližoj školi. Za posledicu će učenici Bršadina već od petog razreda postati putnici. Imaćemo za posledicu i gubljenje radnih mesta. Ovo nije problem samo roditelja i dece već jedan širi problem. Sve što tražimo u skladu je sa zakonom i u okvirima naših prava, istakao je Sekulić.

Na konferenciji za novinare govorila je i Vesna Kosanović, zamenica predsednika Veća roditelja. Osim predloga Statuta škole koji nije u skladu sa željama i zahtevima roditelja, ova majka dvoje đaka ističe nezdravu atmosferu u školi koja je nastala zbog loše, gotovo nikakve komunikacije direktorice s roditeljima. U tekstu peticije se navodi da su neki roditelji ranije zbog neslaganja s direktoricom, ispisali svoju decu i upisali ih u druge škole, a spominju se i neopravdane smene članova Školskih odbora.

– U zadnje četiri godine smenjena su tri Školska odbora, što ukazuje na problem s direktoricom, a ne s članovima odbora, mišljenja su roditelji. U pismu koje su uputili ministru nauke, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru roditelji najavljuju da će ukoliko se ne udovolji njihovim zahtevima, bojkotovati nastavu.

– Roditelji stoje iza ove odluke, ali se nadamo da neće doći do tih krajnjih mera. Nadamo se da će neko hteti da razgovara s nama i da nam pomogne, kazala je Kosanović. Direktorica škole Tatjana Lukić je ranije izjavila da je Statut bršadinske Osnovne škole identičan Statutima drugih škola, da je u skladu sa zakonom i da prava deci na obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nisu uskraćena.

Autor: Dragana Bošnjak

Izvor: PORTAL NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Radoslav Anđelić: Ostanak je ovdje izuzetak | Jadovno 1941.

Sami sebi najveći problem | Jadovno 1941.

Pustoš usred Plitvica | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: