fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Unproforac Harland: Muslimani ubijali svoje po Sarajevu, Alija sprečavao evakuacije

Civili oko vozila Unprofora, Srebrenica

Muslimanska vlada je 1993. godine spriječila evakuaciju civila iz Srebrenice, koju je Unprofor predložio, izjavio je danas bivši službenik za civilna pitanja i politički savjetnik Unprofora Dejvid Harland na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalomSrebrenice, koja je čak bila počela, ali da ju je “vlada“ BiH zaustavila. I tadašnji “predsjednik“ BiH Alija Izetbegović potvrdio mi je da je ta inicijativa spriječena, kazao je svjedok tužilaštva tokom unakrsnog ispitivanja Mladićevog savjetnika odbrane Branka Lukića.

Harland je priznao da je u demilitarizovanim zonama Srebrenici i Žepi bilo oružja i vojske, kao i da je Unprofor bio obaviješten o napadima muslimanskih snaga u tom području, ali dokazi o ubijanju Srba bili su, kako je rekao, veoma ograničeni.

Govoreći o situaciji u Sarajevu, gdje je bio raspoređen od juna 1993. godine do kraja sukoba, Harland je ocijenio da su Srbi “mogli da primene mnogo veći pritisak od onog koji su činili”.

Da su to uradili, mogli su da dovedu do pada odbrane grada, izjavio je Harland, ocijenivši da bi “zauzimanje grada, uz poštovanje zakona i običaja ratovanja, bilo manje drastična mjera od sankcija” usmjerenih protiv civilnog stanovništva.

Opisujući situaciju u Sarajevu, Harland je naveo da je vladala atmosfera straha i beznađa, da je moral bio na niskom nivou i da je bilo dezertiranja.

On je potvrdio da su muslimani svjesno izazivali nestašice gasa i struje u Sarajevu, kao i da su iz snajpera gađali ljude koji su popravljali vodove i prikazivali da to čine Srbi kako bi dobili međunarodnu pomoć.

– Neki s bosanske strane su smatrali da će neki potezi biti od pomoći da izazovu zapadnu vojnu intervenciju. Izetbegović mi je lično rekao da stanovništvu ne treba omogućiti da izađe iz Sarajeva – kazao je Harland.

“Da li ste bili obaviješteni da su srpski civili ubijani u Sarajevu?”, upitao ga Lukić.

“Da”, odgovorio je Harland i dodao da je Unprofor pokušavao da ustanovi etničku pripadnost žrtava, kao i uzrok smrti.

Na pitanje koliko je Srba ubijeno tokom rata, on je odgovorio da je tokom opsade život izgubilo oko 10.000 ljudi, od kojih su oko 1.000 bili Srbi i nije se složio s Lukićevim navodima da je ubijeno više od 5.000 Srba.

Vlada u Sarajevu je 1993. godine, prema njegovim riječima, “jašući na talasu međunarodne podrške, zauzela tvrđu linju u među pregovorima”.

– Oni su smatrali da povećana vjerovatnoća da će NATO koristiti vazdušne udare protiv Srba pojačava njihovu poziciju i nadali su se boljem ishodu u pregovorima – ocenio je Harland.

Na Lukićevo pitanje da li to znači da je svaka prijetnja vazdušnim udarima protiv Srba pojačavala poziciju bošnjačke vlade, svjedok je odgovorio: “Da, apsolutno.”

Poziciju Srba je vremenom, prema njegovom mišljenju, oslabio čitav niz faktora, među kojima sankcije koje je Beograd uveo bosanskim Srbima pod pritiskom Zapada, uspjesi muslimanskih snaga koje su jačale zahvaljujući zapadnim i islamskim zemljama, kao i akcije NATO protiv Srba.

Prema Harlandovim riječima, u Mostaru, zapadnoj Hercegovini, pa i Kiseljaku, u centralnoj Bosni, bilo je hrvatskih jedinica i bilo je očigledno da Zagreb naoružava i finansijski podržava Hrvate u BiH, dok je zenička oblast bila poznata po velikom broju mudžahedina.

Ipak, nijednoj strani osim Srbima nije bilo prijećeno vazdušnim napadima, kazao je on.

Harland, koji je često prisustvovao sastancima lidera svih strana i sreo se s Mladićem dvadesetak puta, izjavio je da je bilo perioda napetosti između civilnog i vojnog rukovodstva bosanskih Srba.

– Mislim da je bilo razdoblja kada bi dolazilo do napetosti između civilnih struktura pod (Radovanom) Karadžićem i vojnih struktura pod Mladićem – rekao je on.

Harland rekao je da su se visoki oficiri VRS prema Mladiću odnosili “s velikim poštovanjem”.

– Nikada nismo posumnjali da je on oficir koji ima svu komandu – čak i kada je riječ o manjim događajima na terenu, rekao je svjedok.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra unakrsnim ispitivanjem Harlanda.

 

Izvor: Blic

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: