fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UNMIK DA SE IZVINI PORODICAMA STEVANOVIĆ I MAJSTOROVIĆ

I dalje se ništa ne zna o nestalim Srbima na Kosmetu

Savjetodavna komisija UN za ljudska prava na (samoproglašenom) Kosovu zatražila je od Unmika da, zbog toga što nije proveo efikasnu istragu povodom otmice i nestanka Dragana Stevanovića i Ivana Majstorovića, javno prizna odgovornost i da se izvini porodici.

U dokumentu koje su na uvid dobile i objavile frankfurtske „Vesti“, ta komisija od Unmika traži da javno, posredstvom medija, prizna odgovornost, da se izvini porodici, te traži od nadležnih organa u Prištini da preduzmu sve korake kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde.

Savjetodavna komisija u dokumentu ocjenjuje da ovaj slučaj, kao i drugi slučajevi ubistava, otmica i nestanaka koji si prethodno razmotreni ukazuje na obrazac površnih i neproduktivnih istraga koje je policija Unmika provodila u vezi s ubistvima i nestancima na Kosovu.

Slavica Stevanović, supruga nestalog Dragana, kaže da joj mišljenje Savjetodavne komisije znači, ali da bi trebalo da neko po pitanju nestanka njenog supruga i brojnih Srba na Kosmetu nešto i uradi.

„Nama ostaje samo da tavorimo i da čekamo jer svi znaju i svi su upoznati, i na kraju ništa“, rekla je Stevanovićeva.

Ona je naglasila da je porodica odmah po Draganovom nestanku u avgustu 1999. godine o tome obavjestila Crveni krst, Kfor i Unmik, navodeći moguću lokaciju nestanka, a o cijelom slučaju tada obavijestila i Bernara Kušnera.

„Aposlutno ništa nam nisu javili. Za 17 godina nijednu informaciju nismo dobili. Verujte da i danas sve to preživljavam, očekujući da mi neko nešto javi. Ne mogu da shvatim da čovek samo tako nestane“, naglašava Draganova supruga Slavica, koja odgaja troje njihove dece.

Ona ističe da je od izvjesnog R.K. dobila informaciju da je njen suprug odveden u Albaniju, međutim, nakon što mu je dala novac, nije ga više vidjela.

„On je tvrdio da je živ. Ali, njega nisu zvali da saslušaju, i ne znam da li je zaista znao nešto ili je samo hteo da zaradi novac“, rekla je Slavica.

Dragan Stevanović i maloljetni Ivan Majstorović oteti su 1999. godine dok su putovali iz Kosova Polja ka Podujevu.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

OBILjEŽAVANjE 11 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA

ĆUTE ALBANCI, ĆUTE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE, ĆUTI BEOGRAD…

SUD ZA ZLOČINE OVK NE SMIJE BITI U PRIŠTINI

Jadovno – Kosovo

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: