fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uništeni panoi sa imenima stradalih sa KiM: Od zida plača do zida srama

Ispred Narodne skupštine od juna 2015.stoje panoi sa fotografijama i imenima više od 2.500 žrtava tragično nastradalih devedesetih godina na području Kosova i Metohij

Ispred Doma Narodne skupštine nalazi se "srpski zid plača"
Ispred Doma Narodne skupštine nalazi se
„srpski zid plača“

Od jula 2015. godine, na platou ispred Doma Narodne skupštine nalazi se „srpski zid plača“ – panoi sa fotografijama i imenima više od 2.500 civilnih žrtava, vojnika i policajaca koji su tragično nastradali devedesetih godina na području Kosova i Metohije. Ovaj podsetnik na nevine žrtve zbog nemara je postao zid srama.

 Plastični i vezeni baneri su usled atmosferskih uticaja postali krti. Vetar je većinu pocepao. Komadi pokidane tkanine su se zamrsili oko metalne ograde. Pojedine parole leže na pločniku.

Iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije, koje je uz saglasnost Grada i Opštine Stari grad postavilo panoe, kažu da će uništene banere zameniti.

– Naručili smo nove, koje ćemo uskoro postaviti – priča Simo Spasić, predsednik ovog udruženja.

Prema njegovim rečima, postavljeni panoi pokazuju drugu, tamnu stranu srpskog naroda. On ukazuje na to da su mnogi od banera namerno oštećeni. A na pitanje da li oni u ovakvom stanju ruže grad, Spasić se pita zašto niko od policajaca ili prolaznika ne podigne ili popravi pano koji je pao od vetra.

– Ovo je neko namerno rušio. Pojedine slike na panoima su zapaljene. Sramota za one koji su to uradili – ogorčeno priča Spasić.

Pored ovoga, pano sa slikama tragično nastradalih devedesetih godina postavljen je na Kalemegdanu, nasuprot francuskoj ambasadi.

DOBILI SAGLASNOST NADLEŽNIH

NA zahtev Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Sekretarijat za saobraćaj je izdao saglasnost za zauzeće javne površine ispred Doma Narodne skupštine. Dozvola traje od 5. januara do 31. decembra 2017. godine, a saglasnost važi uz rešenje GO Stari grad, navode iz gradske uprave.

Autor: M. T. K.

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: