Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uništena skulptura na spomeniku iz Drugog svjetskog rata

Prijedor
Prijedor

Nepoznato lice ili više njih oskrnavili su spomenik na ciglani, u Prijedoru, koji je posvećen logorašima iz Drugog svjetskog rata tako što su sa postolja gdje se nalazi spomen ploča otrgnuli mermernu skulpturu koja je bila pored ploče sastavni ovog spomenika.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac je o ovom nemilom događaju obavijestio novinare budući da je jedan savjesni građanin, koji je primijetio da je neko polomio skulpturu, njene dijelove danas donio u muzej.

“Ne znam da li je u pitanju obijest neodgovornih pojedinaca ili nešto drugo, uglavnom žalosno je da se skrnave spomenici iz perioda antifašističke borbe koji bi trebalo da se čuvaju u znak sjećanja na herojstvo i mnogobrojne nedužne žrtve koje su u tom periodu stradale”, rekao je Radivojac.

On je potvrdio da je spomenik na ciglani podignut 1985. godine u znak sjećanja na period od jula 1942. do kraja aprila 1943. godine kada je na tom mjestu bio logor.

“Zahvaljujući legatu Boška Baškota došli smo u posjed brojnih dokumenata kako partizanskih, tako i neprijateljskih i u jednom dokumentu se navodi da je 27. jula 1942. godine na tom mjestu bilo 4 886 logoraša – ljudi, žena i djece. To je bio logor odakle su ljudi transportovani za Jasenovac”, rekao je Radivojac.

Napomenuvši da je polomljena skulptura rad akademskog vajara Alije Rešića, on je naglasio da budući da među njenim ostacima nedostaje glava i dio noge svaki pokušaj njene restauracije biće veoma težak.

“Kao da je neko iščupao i bacio skulpturu na travu pa se polomila i pored pokušaja da nađemo dijelove koji nedostaju teško ćemo moći da je vratimo u prvobitno stanje”, kazao je Radivojac.

On je potvrdio da na području opštine Prijedor ima 39 spomen ploča, devet spomen česmi, jedan spomen mlin, 23 spomenika, 21 spomen bista i 23 partizanska groblja i grobnice žrtava fašističkog terora o kojima se sve manje vodi računa.

Predsjednik opštinske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić osudio je ovaj vandalski čin i naglasio da su slučajevi uništavanja i skrnavljenja spomenika iz Drugog svjetskog rata u posljednje vrijeme učestali, te da, bez obzira ko je počinilac, treba da bude pronađen i adekvatno kažnjen za ovaj vandalizam.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: