Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UKLONITI SPOMENIKE NEPRIJATELjSKIM VOJNICIMA

Spomenik na Modranu.jpg

DERVENTA, (SRNA) – Borci otadžbinskog rata iz Dervente zahtijevaju od lokalne vlasti da uklone spomenike podignute neprijateljskim vojnicima na području opštine.

Borci navode da su spomenici poginulim pripadnicima HVO-a podignuti u Modranu, Derventi, Vrhovima, Kulini, Bijelom Brdu, dok je spomenik poginulim šehidima podignut kod gradske džamije na Trgu oslobođenja, preko puta zgrade Skupštine opštine.

Predsjednik Boračke organizacije iz Dervente Boro Dobrilović rekao je Srni da za izgradnju ovih spomenika administrativna služba opštine nije dala saglasnost, a to mu je potvrđeno i u Odjeljenju za prostorno uređenje.

On smatra da su inspektori prilikom svake izgradnje bili dužni da provjere da li se objekat legalno gradi i postoje li neophodni dokumenti za to.

Dobrilović naglašava da se ovih dana i pisanoj formi obratio inspekciji kako bi provjerila da li su svi ti spomenici urađeni legalno, ali da još nije dobio nikakav odgovor.

Prema njegovim riječima, srpske borce posebno je naljutilo to što je otkrivanje spomenika hrvatskim vojnicima na Rabiću obavljeno uz prisustvo pripadnika Oružanih snaga BiH koji su bili postrojeni sa naoruženjem.

„Ne znam ko je mogao odobriti da vojnici Oružanih snaga BiH dođu iz Orašja u Derventu sa naoružanjem i to u privatnim automobilima“, kaže Dobrilović i dodaje da su iz resornog Ministarstva dobili odgovor da je taj potez bio neregularan i da oni o tome ništa ne znaju.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije podsjetio je da je Tužilaštvo u Doboju potvrdilo da je spomenik u Modranu, podignut poginulim pripadnicima HVO-a i ustašama iz Drugog svjetskog rata, sagrađen bez odobrenja i da vrijeđa osjećaje srpskog naroda, te preporučilo lokalnoj vlasti da riješi taj problem.

Dobrilović je rekao da je odluka ostala na tome i podsjetio da su spomen-obilježja borcima Vojske Republike Srpske, koja su bila postavljena na mjestima pogibije, morala biti uklonjena jer su bila česta meta vandala.

On je najavio proteste boraca ispred zgrade opštine ukoliko lokalna vlast ništa ne preduzme da budu uklonjeni spomenici podignuti licima koja su ratovala protiv srpske vojske i koja su počinila ratne zločine nad Srbima.

Načelnik Opštinskog odjeljenja za inspekcijske poslove Tomo Nagradić rekao je Srni da još nije primio zahtjev Opštinske boračke organizacija o uklanjanju spomenika pripadnicima HVO-a.

„Kada taj zahtjev dobijemo vidjećemo kakve ćemo korake preduzeti“, rekao je Nagradić i naglasio da je to osjetljivo pitanje.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: