fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

UKLONITI POSLjEDICE GENOCIDA NAD SRBIMA!

Istoričar Salih Selimović, politikolog Mehmedalija Nuhić i pravnik Amir Čamdžić traže od rukovodstva Srbije da ukloni posljedice „zločina genocida“ i navode niz primjera narušavanja osnovnih ljudskih prava Srba u Hrvatskoj.

Salih Selimović 

Salih Selimović

Priredila: Dubravka BLAGOJEVIĆ

Istoričar Salih Selimović, politikolog Mehmedalija Nuhić i pravnik Amir Čamdžić traže od državnog vrha Srbije da pokrene aktivnosti na uklanjanju posljedica zločina genocida nad Srbima iz Republike Srpske Krajine.

On upozoravaju da će i najmanja nemarnost u vezi sa ovim pitanjem skupo koštati srpski narod.

U pismu upućenom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću i predsjedniku Skupštine Srbije Maji Gojković, oni napominju da je oko 800.000 pripadnika srpskog pravoslavnog naroda prognano iz Republike Srpske Krajine (zone pod zaštitom UN) i Hrvatske od 1990. do 1995. godine.

Podjećaju da im je zaplijenjena sva pokretna i nepokretna imovina, te da su lišeni osnovnih ljudskih prava, među kojima i prava na korišćenje sopstvenog pisma.

Oni podsjećaju da je Hrvatska, protivno međunarodnom pravu i poveljama UN, ukidala Srbima sva prava, počevši od 1990. godine, kada ih je proglasila nacionalnom manjinom iako su bili državotvorni narod u dvonacionalnoj federalnoj jedinici Hrvatskoj (republika Hrvata i Srba), kao što je u zapadnoj Evropi Belgija – država Flamanaca i Valonaca.

UN su garantovale Rezolucijom 743/92 sva prava državotvornom srpskom narodu u Republici Srpskoj Krajini, sa naznakom da se u njoj neće primjenjivati hrvatski zakoni, naglašava se u pismu u koje je Srna imala uvid.

Potpisnici navode da Ustav SFR Jugoslavije od 1974. godine nije predviđao da federalne jedinice (republike) imaju pravo da se otcijepe, nego je to pravo odobravano samo državotvornim narodima.

UN su bile garant opstanka Republike Srpske Krajine i one još nisu obrazložile činjenicu da protiv Hrvatske nisu preduzele nijednu mjeru – kada je okupirala zonu pod zaštitom UN i iz nje i Hrvatske prognala oko 800.000 Srba.

Naglašava se da UN nisu ništa preduzele protiv Hrvatske kad su Hrvati, od 1990. godine do danas, prisilili skoro 30.000 pravoslavnih Srba da pređu u katoličku vjeru i da se predstavljaju kao Hrvati, što je „jedan od zločina genocida“.

Postoje dokumenta koja svjedoče da su katolička djeca u školi prestajala da razgovaraju sa djecom pravoslavne vjere – sve dok se ne pokatoliče.

UN i EU, pa ni međunarodni sudovi nisu preduzeli ništa protiv Hrvatske, iako je ona zaplijenila Srbima svu nepokretnu i pokretnu imovinu, a privatno vlasništvo je, prema svakoj odredbi međunarodnog prava, nedodirljiva svetinja i nenarušiva.

„Ovo su samo djelimično nabrojani zločini genocida i etnogenocida Hrvatske nad pravoslavnim Srbima. Nismo pomenuli ubistva, rušenje pravoslavnih hramova, uništavanje srpske kulturne baštine i slično, ali su oni takvi da državnici Srbije moraju da u međunarodnim odnosima ovo pitanje hrvatskog zločina genocida i etnogenocida ističu svakodnevno u svim prilikama“, navodi se u pismu.

Selimović, Nuhić i Čamdžić ocjenjuju da će i najmanja nemarnost u odnosu na obavezno uklanjanje posljedica zločina genocida nad Srbima iz Republike Srpske Krajine i Hrvatske koštati srpski narod, ali da će biti obilježeno u istoriji kao veliki grijeh pred Bogom i civilizacijom.

„Ukoliko budete cijenili naš prijedlog, vjerujte da će to podstaći veliki broj islamizovanih Srba, kao i veliki broj pokatoličenih Srba – da shvate da su Srbi.

A ovakvo opredjeljenje ranije otuđenih Srba, onemogućiće međusrpska krvoprolića koja su kolonijalne sile nametale Srbima – pa su ratovali katolici, muslimani i pravoslavni međusobno – za račun okupatora i njihovih prijatelja“, kaže se u pismu.

Selimović, Nuhić i Čamdžić ističu da među Srbima ne prave razlike na osnovu državne, zavičajne ili vjerske pripadnosti, nametane prethodnih vijekova od okupatorskih sila – Turske, Mletačke Republike, Austrije, Austrougarske i Njemačke, kada su okupatori, prema vjerskoj osnovi, proglašavali dijelove Srba izmišljenim nacijama.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Dane Lastavica: HRVATSKI GENOCID NAD SRPSKIM I …

Genocid nad Srbima u Hrvatskoj počeo „Otkosom“ novembra 1991 …

HRVATSKA DA PRIHVATI ODGOVORNOST ZA GENOCID …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: