fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

УКЛОНИТИ ПОСЉЕДИЦЕ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА!

Историчар Салих Селимовић, политиколог Мехмедалиjа Нухић и правник Амир Чамџић траже од руководства Србиjе да уклони посљедице „злочина геноцида“ и наводе низ примjера нарушавања основних људских права Срба у Хрватскоj.

Салих Селимовић 

Салих Селимовић

Приредила: Дубравка БЛАГОЈЕВИЋ

Историчар Салих Селимовић, политиколог Мехмедалиjа Нухић и правник Амир Чамџић траже од државног врха Србиjе да покрене активности на уклањању посљедица злочина геноцида над Србима из Републике Српске Краjине.

Он упозораваjу да ће и наjмања немарност у вези са овим питањем скупо коштати српски народ.

У писму упућеном предсjеднику Србиjе Томиславу Николићу, премиjеру Александру Вучићу и предсjеднику Скупштине Србиjе Маjи Гоjковић, они напомињу да jе око 800.000 припадника српског православног народа прогнано из Републике Српске Краjине (зоне под заштитом УН) и Хрватске од 1990. до 1995. године.

Подjећаjу да им jе заплиjењена сва покретна и непокретна имовина, те да су лишени основних људских права, међу коjима и права на коришћење сопственог писма.

Они подсjећаjу да jе Хрватска, противно међународном праву и повељама УН, укидала Србима сва права, почевши од 1990. године, када их jе прогласила националном мањином иако су били државотворни народ у двонационалноj федералноj jединици Хрватскоj (република Хрвата и Срба), као што jе у западноj Европи Белгиjа – држава Фламанаца и Валонаца.

УН су гарантовале Резолуциjом 743/92 сва права државотворном српском народу у Републици Српскоj Краjини, са назнаком да се у њоj неће примjењивати хрватски закони, наглашава се у писму у коjе jе Срна имала увид.

Потписници наводе да Устав СФР Југославиjе од 1974. године ниjе предвиђао да федералне jединице (републике) имаjу право да се отциjепе, него jе то право одобравано само државотворним народима.

УН су биле гарант опстанка Републике Српске Краjине и оне jош нису образложиле чињеницу да против Хрватске нису предузеле ниjедну мjеру – када jе окупирала зону под заштитом УН и из ње и Хрватске прогнала око 800.000 Срба.

Наглашава се да УН нису ништа предузеле против Хрватске кад су Хрвати, од 1990. године до данас, присилили скоро 30.000 православних Срба да пређу у католичку вjеру и да се представљаjу као Хрвати, што jе „jедан од злочина геноцида“.

Постоjе документа коjа свjедоче да су католичка дjеца у школи престаjала да разговараjу са дjецом православне вjере – све док се не покатоличе.

УН и ЕУ, па ни међународни судови нису предузели ништа против Хрватске, иако jе она заплиjенила Србима сву непокретну и покретну имовину, а приватно власништво jе, према свакоj одредби међународног права, недодирљива светиња и ненарушива.

„Ово су само дjелимично наброjани злочини геноцида и етногеноцида Хрватске над православним Србима. Нисмо поменули убиства, рушење православних храмова, уништавање српске културне баштине и слично, али су они такви да државници Србиjе мораjу да у међународним односима ово питање хрватског злочина геноцида и етногеноцида истичу свакодневно у свим приликама“, наводи се у писму.

Селимовић, Нухић и Чамџић оцjењуjу да ће и наjмања немарност у односу на обавезно уклањање посљедица злочина геноцида над Србима из Републике Српске Краjине и Хрватске коштати српски народ, али да ће бити обиљежено у историjи као велики гриjех пред Богом и цивилизациjом.

„Уколико будете циjенили наш приjедлог, вjеруjте да ће то подстаћи велики броj исламизованих Срба, као и велики броj покатоличених Срба – да схвате да су Срби.

А овакво опредjељење раниjе отуђених Срба, онемогућиће међусрпска крвопролића коjа су колониjалне силе наметале Србима – па су ратовали католици, муслимани и православни међусобно – за рачун окупатора и њихових приjатеља“, каже се у писму.

Селимовић, Нухић и Чамџић истичу да међу Србима не праве разлике на основу државне, завичаjне или вjерске припадности, наметане претходних виjекова од окупаторских сила – Турске, Млетачке Републике, Аустриjе, Аустроугарске и Њемачке, када су окупатори, према вjерскоj основи, проглашавали диjелове Срба измишљеним нациjама.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Dane Lastavica: HRVATSKI GENOCID NAD SRPSKIM I …

Genocid nad Srbima u Hrvatskoj počeo „Otkosom“ novembra 1991 …

HRVATSKA DA PRIHVATI ODGOVORNOST ZA GENOCID …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: