Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ukinuti autonomiju Vojvodine!

Datum objave: utorak, 21 avgusta, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/bosko-obradovic-portret.jpg

Vojvodina nema drugog smisla postojanja izuzev kao Srpska. Vojvodstvo Srpsko je nastalo kao autonomija srpskog naroda u okviru Austrougarske sa jednim jedinim ciljem: opstanak srpskog naroda i njegovog nacionalnog identiteta u nama tuđinskoj državnoj sredini i prisajedinjenje Srbiji. Drugog razloga istorijskog postojanja Vojvodine nema. Onoga časa kada je ostvareno pridruživanje Vojvodine Srbiji ona je izgubila svaki smisao egzistiranja kao Vojvodina i postala jedan od delova države Srbije. Tek titoistički koncept razbijanja Srpskih zemalja na komade i izgradnje novih državolikih identiteta na vekovnim  teritorijama srpskog naroda iznova aktuelizuje pitanje Vojvodine u jednom potpuno drugačijem kontekstu i smislu od onog prvog zbog koga je Vojvodina i nastala. Današnji odnos prema Vojvodini, dakle, nastavljač je titoističke politike razbijanja srpske države, na radost brojnih tuđinskih geopolitičkih interesa.

Drugo pitanje koje se postavlja u vezi sa ovom temom jeste zašto baš Vojvodina? Zašto ne, na primer, Pirotski ili Moravički okrug, koji takođe vapiju za državnom pažnjom i potrebnim izvornim prihodima i nadležnostima? Zašto decentralizaciju i prenos brojnih državnih nadležnosti na ovako radikalan način započinjemo u Vojvodini i diskriminišemo ostatak Srbije kome je takođe potrebna decentralizacija? Po novom Statutu, obični građani dobijaju samo „novosadizaciju” Vojvodine, novu centralizovanu birokratiju i administraciju, a nikakvu decentralizaciju unutar Pokrajine. To je jedan od najjačih dokaza da ovde nije u pitanju nikakva regionalizacija i decentralizacija već stvaranje novog entiteta, specifične države u državi, federalizacija Srbije i  klasičan, već toliko puta viđeni put u separatizam.

 

Crnogorski sindrom

Zašto smo apsolutno sigurni da je stari separatistički scenario ovde u pitanju, bez obzira na ustavnost ili neustavnost pojedinih odredbi novog Statuta Vojvodine?

Pre svega zato što je ovo nepostojeće pitanje na ovaj način upravo kandidovano na političkoj sceni! Do sada nikada i niko (izuzev „proročkog” viđenja Andreasa Cobela, bivšeg nemačkog ambasadora u Srbiji) nije otvoreno pominjao mogućnost odvajanja Vojvodine od Srbije, a danas je tema vojvođanske nezavisnosti postala medijski i politički realna i legitimna, i već se najavljuje internacionalizacija ovog pitanja i stvaranje „autonomaškog fronta” na jesen. Time je otvorena Pandorina separatistička kutija koju je sada veoma teško zaustaviti, posebno kada nove novosadske elite dobiju nove privilegije i pomisle da je bolje da kad su već dobili pola državne moći u perspektivi uzmu sve i potpuno se osamostale.

Ko je taj ko može da tvrdi da „crnogorski sindrom” neće proraditi u Vojvodini kad su novim statutom dati svi uslovi za to? Šta će raditi Vojvođanska akademija nauka: potvrditi srpski nacionalni karakter Vojvodine ili biti osnova za stvaranje novog, vojvođanskog identiteta kao preteče buduće državnosti? Zašto bi neko kome si dao priliku da počne da razmišlja o samostalnosti, otcepljenju i nezavisnosti stao na tom putu na pola? Šta ako se neki vojvođanski političar jedno jutro probudi sa željom da postane Milo Đukanović? Posle najnovijeg popisa i pojavljivanja vojvođanske nacionalnosti – ostali su još samo jezik i crkva da se zaokruži novi identitet.

Mnogi su tvrdili decenijama da takvo nešto u Crnoj Gori nije moguće, a ona je danas nezavisna i antisrpska tvorevina. Ti isti sada kažu da je takvo nešto nemoguće da se dogodi u Vojvodini.

 

Jedino rešenje: Ukinuti autonomiju

Završno pitanje glasi: šta nam je činiti? Jedini zdravorazumski odgovor glasi: ukinuti autonomiju Vojvodine kao izvor svakog separatizma. Srbiji nisu potrebne ni stare ni nove autonomije i regioni, već jaka država i jake lokalne samouprave, između kojih nam nisu potrebni posrednici. Što se tiče glavnog – ekonomskog argumenta o izrabljivanju Vojvodine od strane Beograda, dovoljno je da predložimo da se kompletna finansijska sredstva koja odlaze na pokrajinski budžet i administraciju jednostavno podele lokalnim samoupravama u severnoj Srbiji na raspolaganje i na taj način podrži njihova privredna i svaka druga društvena aktivnost. Tako bismo rešili i politički problem nepotrebne autonomije i ekonomski problem lokalnih sredina koje su uz Beograd sada dobile i novu, novosadsku birokratiju koja jede naše pare.

Jednim udarcem dve muve: ukinuti autonomiju i separatističke osnove, a lokalnim samouprava dati podstrek u razvoju.

Boško Obradović

 

Izvor: DVERI
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top