Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UKINUTA PRESUDA ZA “SRBE NA VRBE”

srbe na vrbe.jpg

SPLIT, (SRNA) – Županijski sud u Splitu ukinuo je presudu protiv Antonija Vujčića koji je osuđen na četiri mjeseca zatvora za postavljanje transparneta “Srbe na vrbe, nikad zaboravit, nikad oprostit” na ulazu u Split 2010. godine.

Ovaj transpranet dočekao je srpsku Dejvis kup reprezentaciju u ljeto 2010. godine, a Vujčića je opštinsko tužilaštvo optužilo za širenja rasizma.

Županijski sud u Splitu ne želi da Vujčiću više sudi Dinko Mešin, koji ga je osudio na zatvorsku kaznu, i presuda je vraćena na ponovno suđenje jer viši sud smatra da nema dovoljno dokaza da je optuženi postavio plakat na nadvožnjak kod Pujanki. Predmet je vraćen na suđenje drugom sudiji, a sudije Županijskog suda procijenili su da sudija Mešin neće promijeniti svoju odluku.

Prihvaćena je odbrana Vujčića da je slučajno prolazio pored garaže u kojoj je plakat izrađivan i da je samo fotografisao, a da sa izradom i postavljanjem nema nikakve veze. Fotografije su pronađene u njegovom mobilnom telefonu.

Neshvatljivo je da bi neko, ko u najstrožoj tajnosti izrađuje takav transparent, nekome potpuno nepoznatom dopustio da napravi fotografije, zaključio je sudija Mešin i Vujčića osudio na četiri mjeseca zatvora.

Branilac Jadran Frančeski u žalbi Županijskom sudu napisao je da je ovo prvi slučaj da se na području Splita neko procesuira zbog slogana “Srbe na vrbe”, navodeći da je pola Hrvatske prije 15 godina bilo ispisano takvim parolama, a da Državno tužilaštvo na to nije reagovalo.

Frančeski je, između ostalog, napisao da ime autora krilatice, ustaškog ministra Mile Budaka, i dalje nije uklonjeno sa ulica i trgova.

Županijski sud naložio je novom sudiji da ispita lica koja su izradila plakat. Budući da nema lica koja su to učinila, pošto je Vujčić jedini optuženi, ostaje nejasno kako će sudija to uraditi, navodi hrvatski portal “indeks.hr”.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: