Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uhapšeno osam osumnjičenih za zločine u “Silosu”

Žica

U jutrošnjoj akciji provedenoj na sedam lokacija uhapšeno je osam lica osumnjičenih za ratne zločine nad srbima i Hrvatima u logorima i objektima za zatvaranje u Tarčinu.

Prema nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapšeni su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom, te se sumnjiče da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Oni se terete za ratne zločine počinjenje nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, koje su držane u protivpravnom zatočeništvu u logoru “Silos” u Tarčinu, te u prostorijama Osnovne škole “9. maj” u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne “Krupa”.

U navedenim objektima veliki broj civilnih osoba i ratnih zarobljenika bili su protivpravno zatvoreni, te izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, prisiljavanju na prinudni rad.

Kao posljedica navedenih radnji više osoba je i smrtno stradalo.

U tom periodu Mustafa Đelilović bio je predsjednik Skupštine opštine Hadžići, i obavljao funkciju predsjednika Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići.

Fadil Čović bio je načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići.
Mirsad Šabić bio je aktivni policajac SJB Hadžići, a od 1. una 1992.godine komandir Policijske stanice Pazarić.

Nezir Kazić obavljao je funkciju komandanta 9. brdske brigade Armije R BiH u periodu od 19. januara 1993. do 4. novembra 1994. godine,
Bećir Hujić bio je upravnik logora „Silos“ u periodu od 24. maja 1992. godine do 16. avgusta 1994.godine, te zamjenik upravnika logora „Silos“ nakon 16. avgusta 1994. godine.

Halid Čović bio je zamjenik upravnika logora „Silos“ u periodu od njegovog formiranja do 16. avgusta 1994. godine, te upravnika ovog logora do njegovog rasformiranja 27. januara 1996. godine.

Šerif Mešanović bio je zamjenik upravnika logora „Silos“ u periodu od formiranja logora do juna 1992. godine, a od juna 1992.godine do sredine 1994. godine upravnik logora u magacinima u kasarni „Krupa“ u Zoviku, te jedan od zamjenika upravnika logora „Silos“ od sredine 1994. godine pa nadalje.

Nermin Kalember zvani Buba bio je stražar u logoru “Silos” od maja 1992. do sredine 1995. godine.

Oni su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a osumnjičeni Kalember za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Uporedo sa hapšenjima, po nalogu Tužilaštva BiH i na osnovu naredbe Suda BiH, izvršeni su i pretresi na sedam lokacija, sa ciljem pronalaženja dokumentacije i dokaznih materijala vezanih za navedeni predmet.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode biće tokom dana predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, nakon čega će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Silos je bio mučilište za više od 600 Srba, od kojih 24 nije dočekalo oslobađanje. Među ubijenima je bilo i žena, djece, te staraca starijih od 80 godina.

Logor Silos u Tarčinu, naselju u blizini Hadžića, formiran je početkom rata, a zatvoren 27. januara 1996. godine, dva mjeseca nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izvor: srna

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: