fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

УХАПШЕН СРБИН ЧЕДОМИР ВУКАДИН

Чедомир Вукадин

Чедомир Вукадин


Хрватска полициjа ухапсила jе на граничном прелазу Стрмица Србина Чедомира Вукадина због наводног ратног злочина и пребацила га у притвор у Сплит, саопштио jе Документационо информациони центар „Веритас“.

Вукадину (56), из села Врбника краj Книна, одређен jе притвор због опасности од бjекства jер има држављанства и Србиjе и Хрватске, а с обзиром на то да jе под истрагом хрватског суда због наводног привођења на информативни разговор, те затварања и пребиjања хрватских цивила из мjеста Матаси, Зелићи, Лукар и Сукновци.

Према риjечима његовог адвоката, Вукадин jе приведен због свjедочења о jедном другом догађаjу, па jе његову присутност надлежни тужилац искористио да му одреди истражни затвор за оваj догађаj, али ће Вукадин ту чињеницу искористити у жалби на одлуку о истражном затвору.

Вукадинови рођаци располажу информациjама да jе он ухапшен приjе два дана приликом изласка из Хрватске, али jе тражио да се то не обjављуjе да би од стреса заштитио стару и болесну маjку са коjом живи у стану у Београду и малољетну кћерку.

Вукадин jе, кажу његови рођаци, до сада више пута одлазио у Хрватску, а посљедњи пут jе отишао у петак, 20. марта комби возилом своjе фирме „Електроврбник“ са двоjицом радника коjи су били са њим и приликом хапшења.

Вукадин jе у августу 1995. године из Книна избjегао у Србиjу гдjе jе у међувремену стекао и држављанство Србиjе.

Према документациjи „Веритаса“, суд у Сплиту jе у маjу 2014. године покренуо истрагу против Вукадина, као и против Бранка Танкосића (63) из Добоjа и Михаила Вукадина (73) из Книна, по кривичноj приjави Младена Уjаковића од 27. фебруара 2001. године за ратни злочин против цивилног становништва.

Они се терете да су 27. октобра 1993. године, као припадници воjске Републике Српске Краjине наредили и извршили претраживање кућа преосталих становника хрватске националности у мjестима Матаси, Зелићи, Лукар и Сукновци, након чега jе више цивила незаконито приведено у Оклаj, гдjе су их затворили.

На основу међународних потjерница коjе jе расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свиjета jе до сада ухапшено 148 Срба из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од коjих су 41 изручени у Хрватску.

Од екстрадираних до сада jе против 18-орице поступак обустављен или jе оптужба одбиjена, углавном након преквалификациjе дjела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вриjеме проведено у притвору.

Оволики броj обустава поступака против лица са Интерполових потjерница указуjе и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске – оцjењуjу у „Веритасу“.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

УХАПШЕН 80-ГОДИШЊИ СРБИН МИЛЕ ДАКИЋ – Jadovno 1941.

по хрватскоj потjерници ухапшен милорад … – Jadovno 1941.

Хрватска ниjе заслужила да буде члан ЕУ – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: