Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ugledajte se na Hrvatsku: SAD poručile Srbiji da ne sedi na dve stolice

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati

Brajan Hojt Ji
Foto: Tanjug

Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno, poručio je danas u Beogradu na srpskom jeziku visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, objašnjavajući da zemlja, kao što je na primer Srbija, koja želi da postane član EU mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dve strane.

“Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO. Važno su vrednosti, da dela budu jača od reči, da se pošalje jasna poruka”, rekao je Hojt Ji.

On je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

“Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane”, smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Hojt Ji je učestovao na 17. Srpskom ekonomskom forumu, gde je rekao da je vrlo optimističan po pitanju regiona Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, posebno kada je reč o narednoj godini.

“Na evropskom putu potrebno je ispuniti kriterijume i standarde, ali takođe je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani”, rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, važno je da se ključni problemi reše u svojoj osnovi, a ne samo simptomi problema, i ostvari istinski napredak.

“Potrebno shvatiti urgentnost trenutka u suočavaju sa problemima, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva”, rekao je on.

Kad je reč o situaciji na Balkanu, Hojt Ji je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se po pitanju stabilnosti i bezbednosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

“Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji”, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

”Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU”, poručuje on.

Hojt Ji kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsednik i premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.

“Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati”, rekao je zvaničnik Stejt departmenta, navodeći da je stav SAD da gde god je moguće bude kooperativne, a gde to nije moguće, braniće svoje interese i interese partnera.

Smatra da projekat EU neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana.

Sadašnja američka administracija je jasno pokazala da je posvećena regionu, kaže on, a što se tiče uključivanja u dijalog Beograda i Prištine napominje da su SAD deo tog procesa od početka.

“Sve dok dve strane to budu želele, kao i EU, pomagaćemo, ali se nećemo nametati”, zaključio je Hojt Ji.

HOJT JI: LAZAREVIĆ PREDAVAČ? NIJE DOBAR ZNAK

Da neko ko je osuđen za ratne zločine može da bude predavač na vojnoj akademiji, nije dobar znak opredeljenosti vlade da ratni zločini budu kažnjeni, rekao je danas u Beogradu visoki zvanični američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji.

“Bez obzira da li su odslužili kaznu ili ne, oni se smatraju odgovornim”, rekao je Hojt Ji novinarima u pauzi 17. Srpskog ekonmskog foruma.

Iz razgovora sa liderima na Balkanu, jasno je da postoji opredeljenost da oni koji su počinili ratne zločine budu predati pravdi, kaže Hojt Ji.

“Važno je da dela potkrepe reči. Nastavljamo da pratimo napredak na tom polju u svim zemljama Zapadnog Balkana gde postoji pitanje ratnih zločina. U Srbiji ohrabrujemo takođe vlasti da javnosti pokažu opredeljenost da se dođe do pravde. Otuda i izjava ambasadora (Kajla) Skota (u vezi sa Lazarevićem)”, rekao je Hojt Ji.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nemoj Skote, svega ti!

Hoće li Amerika sprečiti srpske ratne generale da uče kadete

Komandanti sa KiM predavaće kadetima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: