Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Udžbenici da bude osećaj ponosa”

Datum objave: četvrtak, 17 maja, 2012
Veličina slova: A- A+

knjige_1.jpg

Novi udžbenik iz ruske istorije biće uskoro objavljen u Moskvi “kako bi se stvorila pozitivna slika o Rusiji danas kod samih Rusa, ali i u svetu”, saopštilo je rusko ministarstvo za obrazovanje i nauku.

Udžbenik, koji će se proučavati u školama, imaće “izmene o stereotipu” koji se pojavio posle pada Sovjetskog Saveza 1991. godine i u kojem se “minimalizuju uloge nekih poznatih istorijskih ličnosti koji čine slavu i ponos Rusije”, navodi se u saopštenju, ali se ne precizira o kojim ličnostima je reč.

U poslednjih nekoliko godina, pojavilo se nekoliko istorijskih udžbenika koji su izazvali negodovanje u Rusiji zbog pokušaja rehabilitacije sovjetskog lidera Staljina.

U novom udžbeniku treba da se “osudi faslfikovanje istorije” koje se koristi za umanjenje međunarodnog ugleda Rusije, navelo je ministarstvo.

Zapadnu verziju istorije u kojoj se pominje sovjetska okupacija Estonije, Litvanije i Letonije od Drugog svetskog rata do pada Sovjetskog Saveza, ruske vlasti smatraju falsfikovanjem istorije.

Za Moskvu reč je o oslobađanju te tri zemlje koje su se posle dobrovoljno integrisale u Sovjetski Savez.

Vladimir Putin je 2007. godine rekao istoričarima da udžbenici treba da “bude osećaj ponosa”, a ne “osećaj krivice” kod novih generacija.

I u državama bivše Jugoslavije vode se stalne polemike oko ključnih istorijskih događaja, pa se interpretacija tih događaja u udžbenicima veoma razlikuje.

Intervju sa profesorom Nenadom Veličkovićem koji tvrdi da su lektire u ex-Yu državama pod uticajem ideologije, možete čitati ovde.

 

Izvor: B92
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top