Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Udžbenici da bude osećaj ponosa”

knjige_1.jpg

Novi udžbenik iz ruske istorije biće uskoro objavljen u Moskvi „kako bi se stvorila pozitivna slika o Rusiji danas kod samih Rusa, ali i u svetu“, saopštilo je rusko ministarstvo za obrazovanje i nauku.

Udžbenik, koji će se proučavati u školama, imaće „izmene o stereotipu“ koji se pojavio posle pada Sovjetskog Saveza 1991. godine i u kojem se „minimalizuju uloge nekih poznatih istorijskih ličnosti koji čine slavu i ponos Rusije“, navodi se u saopštenju, ali se ne precizira o kojim ličnostima je reč.

U poslednjih nekoliko godina, pojavilo se nekoliko istorijskih udžbenika koji su izazvali negodovanje u Rusiji zbog pokušaja rehabilitacije sovjetskog lidera Staljina.

U novom udžbeniku treba da se „osudi faslfikovanje istorije“ koje se koristi za umanjenje međunarodnog ugleda Rusije, navelo je ministarstvo.

Zapadnu verziju istorije u kojoj se pominje sovjetska okupacija Estonije, Litvanije i Letonije od Drugog svetskog rata do pada Sovjetskog Saveza, ruske vlasti smatraju falsfikovanjem istorije.

Za Moskvu reč je o oslobađanju te tri zemlje koje su se posle dobrovoljno integrisale u Sovjetski Savez.

Vladimir Putin je 2007. godine rekao istoričarima da udžbenici treba da „bude osećaj ponosa“, a ne „osećaj krivice“ kod novih generacija.

I u državama bivše Jugoslavije vode se stalne polemike oko ključnih istorijskih događaja, pa se interpretacija tih događaja u udžbenicima veoma razlikuje.

Intervju sa profesorom Nenadom Veličkovićem koji tvrdi da su lektire u ex-Yu državama pod uticajem ideologije, možete čitati ovde.

 

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: