fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Udruženje Ognjena Marija Livanjska : Javni poziv srpskom narodu za učešće u popisu stanovništva koji se sprovodi od 1. do 15. oktobra 2013. godine u Bosni i Hercegovini

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/popis-ogm1.jpg

Javni poziv srpskom narodu za učešće u popisu stanovništva koji se sprovodi od 1. do 15. oktobra 2013. godine u Bosni i Hercegovini

POPIS STANOVNIŠTVA U BiH 2013. GODINE – SAČUVAJTE SVOJE SELO I SRPSKI NAROD U FEDERACIJI BiH!

Javni poziv srpskom narodu za učešće u popisu stanovništva koji se sprovodi od 1. do 15. oktobra 2013. godine u Bosni i Hercegovini.

ZAŠTO JE VAŽNO DA UČESTVUJETE U POPISU STANOVNIŠTVA?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan:

–       Na osnovu rezultata ovogodišnjeg popisa, prema broju stanovnika u naseljima i opštinama BiH, biće planirana i raspoređivana državna i budžetska sredstva za finasiranje infrastrukture i drugih potreba u narednom periodu od najmanje 10 godina. Podsetite se da je prethodni popis stanovnika BiH izvršen je pre 22 godine, odnosno 1991. godine.

–       Sela ili naselja u kojima ne bude popisanih stanovnika ili ih bude vrlo malo, državne i opštinske vlasti neće finansirati, jer neće biti uvršćena u planove izdvajanja budžetskih sredstva. Tako će izostati mogućnost finansiranja obnove u ratu uništenih kuća, izgradnje i održavanja puteva, grobalja, vodovoda, kanalizacije, javnog prevoza, itd.

–       Sredstva koja opštine, kantoni ili entiteti izdvajaju za srpsku zajednicu i Srpsku pravoslavnu crkvu određuju se srazmerno broju popisanih SRBA! Nije teško zaključiti da za objekte u naseljima sa malim brojem ili bez popisanog srpskog stanovništva neće biti sredstava, a apeli i intervencije kod državnih i opštinskih vlasti neće biti od pomoći!

–       Pasivnim odnosom i neučestvovanjem u oktobarskom popisu stanovništva Srbi mogu ugroziti i nepokretnosti i drugu imovinu koju poseduju na teritoriji BiH.

KAKO MOŽETE UČESTVOVATI U POPISU STANOVNIŠTVA?

Popisivači će od 1. do 15. oktobra 2013. godine posetiti svako domaćinstvo u BiH i popisati sve njegove članove.

AKO U TRENUTKU POPISA NISTE FIZIČKI PRISUTNI, opet možete biti popisani. U trenutku posete popisivača domaćinstvu, neophodno je prisustvo najmanje jednog punoletnog člana domaćinstva koji će popisivaču pružiti  podatke o ostalim, odsutnim, članovima domaćinstva (pre svega JMBG) i naglasiti da je odsustvo tih članova KRAĆE od 11 meseci (duže odsutni članovi neće biti popisani).

Ukoliko iz nekog razloga u vreme dolaska popisivača niko od članova domaćinstva ne bude prisutan u domaćinstvu, možete zahtevati NAKNADNI popis u opštinskom centru.

Čak i ako vam je kuća oštećena/porušena i/ili ste se do juče nalazili negde drugo, možete biti popisani vi i vaši članovi domaćinstva. Bitno je da se u trenutku kada popisivač bude prolazio kroz selo od 1. do 15. oktobra fizički nalazite u selu i izjavite da ste se vratili da živite u njemu!

NE DOZVOLITE DA NA OVOM POPISU NESTANU SRPSKA SELA U FEDERACIJI BiH!

NE DOZVOLITE DA SE NA OVOM POPISU SMANjI BROJ SRPSKOG STANOVNIŠTVA U BOSNI I HERCEGOVINI!

 

Izvor:  UDRUŽENjE OGNjENA MARIJA LIVANjSKA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: