fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UBISTVA I PROTJERIVANjA – REGULARNA AKCIJA?!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpg

BANjALUKA,  /SRNA/ – Hrvatska vojno-policijska akcija „Bljesak“ nije bila legitimna, kako je žele predstaviti hrvatski zvaničnici, već, kao i „Oluja“, zločinačka akcija s ciljem trajnog protjerivanja i etničkog čišćenja Srba sa vjekovnih ognjišta iz zapadne Slavonije, a kasnije i cjelokupnog prostora bivše Republike Srpske Krajine.

Kako je moguće da hrvatski zvaničnici „Bljesak“ nazivaju regularnom i oslobodilačkom akcijom kada je ona rezultirala ubistvima nekoliko stotina Srba, među kojima je bilo žena i djece, te progonom i etničkim čišćenjem više od 15 000 Srba sa njihovih ognjišta u zapadnoj Slavoniji?!

Neko ko nije upoznat sa istorijatom tih dešavanja s pravom bi se zapitao od kog su to „agresora“ Hrvati prije 17 godina „oslobodili“ zapadnu Slavoniju, kada su vlastite žitelje, samo zato što su Srbi, protjerali u bespuće i progonstvo iz kojeg se do danas nisu vratili u značajnijem broju.

Tako su Srbi još jednom doživjeli progon kao u doba Nezavisne Države Hrvatske, poznate po stratištima – koncentracionom logoru Jasenovcu, Jadovnu, Sisku, Staroj Gradiški…

Istorija se ponovila, samo što su ovaj put oni koji su protjerivali nazvani „legitimnim organima vlasti“, a oni koji su progonjeni – „agresorima“ i „pobunjenicima“.

Za ratne zločine nad Srbima u akciji „Bljesak“ još niko nije odgovarao od hrvatskih zvaničnika niti je Haški tribunal i bilo koji sud u Hrvatskoj proveo intenzivnu istragu, za razliku od akcije „Oluja“ za koju su u Hagu osuđeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač na dugogodišnje kazne zatvora.
Izgleda da masakriranje civila i bombardovanje srpske kolone na cesti Okučani – Gradiška u šumi Prašnik i selu Novi Varoš – kolone koja se na današnji dan, 1.maja 1995. godine, povlačila prema mostu na rijeci Savi, o čemu su svjedočili i vojnici UNPROFOR-a – nije bio dovoljan razlog za podizanje optužnica i izvođenje odgovornih pred lice pravde.

Čudno je da Haški tribunal, čiji je osnivač upravo UN, nije našao za shodno da provede istragu o zločinima nad Srbima u zapadnoj Slavoniji, posebno kada se ima u vidu činjenica da su vojnici UNPROFOR-a pod mandatom UN, umjesto da štite srpsko stanovništvo, mirno posmatrali masakr nad Srbima koji su vršili pripadnici hrvatske vojske i policije.

Danas, 17 godina nakon akcije „Bljesak“, u zapadnoj Slavoniji gotovo da i nema Srba. Vratili su se tek starci da umru na rodnom ognjištu. Zarasle njive i polja nema ko da obrađuje. Sela su opustjela.

U Hrvatskoj su svjesni da su etnički potpuno očistili Srbe iz zapadne Slavonije, što nije pošlo za rukom ni ustaškom pokretu Ante Pavelića, pa sada postoje ideje da opustjele prostore bivše Krajine nasele Kinezima, Korejcima, Japancima, a sve s ciljem povećanja nataliteta stanovništva koje bi steklo pravo na hrvatsko državljanstvo?!

Piše : Milomir SAVIĆ

 

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: