fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ubica srpske djece mučenik u Katoličkom kalendaru za 2012. godinu

Latinica

Dok drži „molitvene osmine“ sa Grigorijem Durićem i Danilom Pavlovićem,  „crkva u Hrvata“, istovremeno, daje do znanja da ostaje verna svojoj ustaškoj prošlosti. Najbolji dokaz takvog opredeljenja je Katolički kalendar župe Gospić posvećene „Navještenju Blažene Djevice Marije“, u kome su kao mučenici navedeni i mnoge ustaše – „svećenici“ te „crkve“.

           U ovom kalendaru 2. svibanj /=maj/ je posvećen „mučeniku“ don Iliji Tomasu, župniku iz sela Klepci kod Čapljine. U ovom srpskom selu, rodnom mestu Svetog mučenika Vukašina Jasenovačkog, Ilija Tomas je pred Drugi svetski rat, kao kukavičje jaje, podigao latinski hram i župni dvor, za koje su priloge dali i naivni klepački Srbi. Iste je Tomas 1941. poslao u smrt u jami Bivolje Brdo.
           Don Ilija Tomas je bio zakleti ustaša od 1937, ustaški poverenik za Stolači srez, vođa ustaške pobune Čapljini u aprilu 1941, član ustaškog štaba u istom mestu, gde je planirao istrebljenje Srba u ovom kraju. Odgovoran je za surovo ubistvo oko  2000 čapljinskih Srba i mnogih drugih koji su tu dovedeni iz raznih mesta. Pored 300 Srba iz Klepaca, Tomas je u smrt poslao i preko 800 Srba iz Prebilovaca. među njima je i 550 majki sa decom, ubijenih u jami Golubinka u Šurmancima /Međugorje/, 150 Srba iz Tasovčića, itd. Posle zločina u jamama, prevodio je srpsku sirotinju u katoličanstvo, a preživeli Srbi su posle rata svedočili da ih je Tomas lično mučio u ustaškim zatvorima.
         Don Ilija Tomas je rođen 1901, u selu Drinovcima u zapadnoj Hercegovini. Kada su partizani zauzeli Klepce 1.maja 1942, pokušao je da pobegne, ali je povredio nogu i sakrio se u žbunje. Tu su ga, dok je držao pištolj u ruci, otkrile i ubile klepačke žene, kojima je don Ilija prethodne godine pobio muževe i sinove.
           Inače, svaki mesec u  kalenadru posvećen je nekom od rimskih papa, a Vojtila je označen kao „najveći prijatelj Hrvata“.
             Pomenuti „Katolički kalendar – 2012.“ može se, u PDF formatu,  pogledati OVDE.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: