fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Zagrebu sutra identifikacija posmrtnih ostataka 16 Srba

Ekshumacija
Ekshumacija

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu sutra će biti organizovana identifikacija preliminarno identifikovanih posmrtnih ostataka 16 Srba ekshumiranih u Dvoru na Uni i u Medarima kod Nove Gradiške, potvrdila je danas Srni portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić.

Čengićeva je precizirala da je od 16 ekshumiranih riječ o sedam članova porodice Vuković iz Medara, čije će posmrtne ostatke po želji porodice preuzeti predstavnici Instituta za nestala lica BiH radi sahrane na području BiH, dodajući da će preostali broj posmrtnih ostataka nakon identifikacije porodice preuzeti i najvjerovatnije sahraniti u Hrvatskoj.

Na identifikaciju su pozvani predstavnici Instituta za nestala lica BiH, članovi porodica poginulih, Kancelarije za zarobljena i nestala lica Vlade Hrvatske, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, a prisustvo identifikaciji najavili su i predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

Početak identifikacije zakazan je za 11.00 časova u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku, Šalata broj 11 u Zagrebu.

Ekshumacija u Dvoru na Uni izvršena je 13. oktobra 2009. godine, a u Medarima 1. i 2. jula 2010. godine.

U akciji Hrvatske vojske i policije „Bljesak“ 1. maja 1995. godine na Zapadnu Slavoniju u rodnim Medarima ubijeno je sedmoro Vukovića, dvije porodice sa ukupno troje djece.

Ubijeni su Ranko Vuković /1955/ sa suprugom Anđelijom /1959/, jedanaestogodišnjim sinom Goranom i osmogodišnjom kćerkom Gordanom, te Milutin Vuković /1945/ sa suprugom Cvjetom /1950/ i sedmogodišnjom kćerom Draganom.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: