fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Vukovaru promovisana knjiga Milojka Budimira “Spomenička baština Srba sa područja današnje Republike Hrvatske”

U vukovarskom Srpskom kulturnom centru održana je promocijia knjige “Spomenička baština Srba sa područja današnje Republike Hrvatske” autora Milojka Budimira.

Osim autora knjigu su predstavili mladi istoričar porijeklom iz Dalmacije dr Milan Gulić (prvi sa desna) i dugogodišnji direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Vukovaru, danas profesor beogradskog univerziteta dr Velimir Ćerimović.

“Jasno je da je mnogo toga otišlo u nepovrat i zato je ova knjiga važna. Autor je prošao kroz sudbine svih sakralnih objekata kojih je nešto ispod 500 i od kojih mnogi danas samo predstavljaju uspomenu na lokaciju na kojoj je bio srpski verski spomenik, jer dvadeseti vijek je vijek stradanja srpskog naroda ali i njegove spomeničke baštine. I zato je veoma bitno da to ostane zapisano kao vječiti trag”, rekao je dr Gulić.

“Često obilazim mesta u kojima u knjizi pišem. U mnogima je nažalost stanje kao da je “Oluja juče bila”, rekao je autor dodajući kako osim sakralnog blaga na meti su bili i antifašistički spomenici. Ukazao je na činjenicu da je ipak dobar dio blaga spašen i da se nalazi stručno registrovan u adekvatnim depoima kulturnih i vjerskih institucija u Srbiji. “Optužuju nas da smo kradljivci blaga, a mi smo ga spasili uoči i tokom ratnih razaranja. Blago treba vratiti na teritorij na kojem je nastalo, ali istovremeno treba vratiti i narod na te prostore, rekao je Budimir.

Prema iscrpnim podacima iznesenim u ovoj knjizi očigledno je da je, kako naglašava i Budimir, pored nepokretnih spomenika, stradalo i pokretno kulturološko blago – čitave galerije ikona, ikonostasa i drugih đela najpoznatijih slikara i ikonopisaca od XVI do XX vijeka. Bogata trinaestovijekovna spomenička baština Srba po svojim stilsko-istorijskim karakteristikama potvrdila je da su Srbi bili autohton narod na tim prostorima. Drugim riječima ogromna spomenička baština – arheološka zdanja, gradine, utvrde, groblja, naselja, crkve, manastiri – sistematizovana i dokumentovana na način kakav je dat u knjizi pokazala je čvrstu istorijsku utemeljenost Srba sa svim njegovim kulturnim, etičkim, vjerskim, i nacionalnim aspektima.

Izdavači drugog dopunjenog izdanja ove edicije su Udruženje Srba iz Hrvatske u Beogradu i Srpsko kulturno društvo “Zora”. Autor Milojko Budimir rođen je 1951. u okolini Gračaca, arheologiju je završio u Zadru a do 1995. bio je kustos muzeja u Kninu. U izbjeglištvu je radio u Muzeju Srpske pravoslavne crkve i Istorijskom muzeju Srbije. Autor je više naučnih radova u stručnim publikacijama.

(SDSS)

Izvor: SLAVOSLOVLjE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: