Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Vojniću i Vrbovskom postavljene table sa ćirilicom

Datum objave: petak, 21 avgusta, 2015
Veličina slova: A- A+

Četiri table sa natpisima na ćirilici i latinici postavljene su danas na državne institucije u opštinama Vojnić i Vrbovsko u Hrvatskoj.

Hrvatska - dvojezične table (ilustracija) Foto: jutarnji.hr

Hrvatska – dvojezične table (ilustracija)

Table su postavljene nakon provedenog nadzora u ove dvije opštine, a iz hrvatskog Ministarstva uprave najavljuju da će provesti nadzor i u drugim gradovima i opštinama.

U Ministarstvu ističu da će u sredinama u kojima manjine čine više od trećine ukupnog stanovništva primijeniti zakone koji im garantuju pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

Iz Ministarstva ističu da će se krenuti od državnih ustanova i preduzeća, prije svega od Hrvatskih puteva, koje su dužne da na putevima u sredinama u kojima manjine imaju pravo postave dvojezične natpise, prenose hrvatski mediji.

Inspekcije će provjeravati da li su dvojezične table na državnim i gradskim institucijama, ulicama i trgovima, a tamo gdje utvrde da se zakon ne poštuje, lokalnim vlastima biće naloženo da primijene dvojezičnost.

Ukoliko gradska tijela ne postupe po nalogu, uslijediće im prekršajne prijave i plaćanje kazni.

Takvo postupanje državne uprave za sada se ne može očekivati i u Vukovaru, a u Ministarstvu objašnjavaju da Vukovar sada nije prioritet jer, prema odluci Ustavnog suda, uživa poseban status.

Ustavni je sud u avgustu prošle godine zabranio Vladi provođenje Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Gradsko vijeće Vukovara u ponedjeljak je izmijenilo Statut, kojim nije predvidjelo postavljanje ćiriličnih natpisa na gradske institucije, trgove i ulice.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Građani opasnih namera

Istorijsko ponavljanje: Počne sa ćirilicom, završi se …

POLITIČKI PROGRAM HDZ-a JE ETNIČKO ČIŠĆENjE …

Vukovar: I zvanično ukinuli ćirilicu – Jadovno 1941.

LUPANjE ĆIRILIČNIH TABLI BEZ ODJEKA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top