fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Vojniću i Vrbovskom postavljene table sa ćirilicom

Četiri table sa natpisima na ćirilici i latinici postavljene su danas na državne institucije u opštinama Vojnić i Vrbovsko u Hrvatskoj.

Hrvatska - dvojezične table (ilustracija) Foto: jutarnji.hr

Hrvatska – dvojezične table (ilustracija)

Table su postavljene nakon provedenog nadzora u ove dvije opštine, a iz hrvatskog Ministarstva uprave najavljuju da će provesti nadzor i u drugim gradovima i opštinama.

U Ministarstvu ističu da će u sredinama u kojima manjine čine više od trećine ukupnog stanovništva primijeniti zakone koji im garantuju pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

Iz Ministarstva ističu da će se krenuti od državnih ustanova i preduzeća, prije svega od Hrvatskih puteva, koje su dužne da na putevima u sredinama u kojima manjine imaju pravo postave dvojezične natpise, prenose hrvatski mediji.

Inspekcije će provjeravati da li su dvojezične table na državnim i gradskim institucijama, ulicama i trgovima, a tamo gdje utvrde da se zakon ne poštuje, lokalnim vlastima biće naloženo da primijene dvojezičnost.

Ukoliko gradska tijela ne postupe po nalogu, uslijediće im prekršajne prijave i plaćanje kazni.

Takvo postupanje državne uprave za sada se ne može očekivati i u Vukovaru, a u Ministarstvu objašnjavaju da Vukovar sada nije prioritet jer, prema odluci Ustavnog suda, uživa poseban status.

Ustavni je sud u avgustu prošle godine zabranio Vladi provođenje Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Gradsko vijeće Vukovara u ponedjeljak je izmijenilo Statut, kojim nije predvidjelo postavljanje ćiriličnih natpisa na gradske institucije, trgove i ulice.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Građani opasnih namera

Istorijsko ponavljanje: Počne sa ćirilicom, završi se …

POLITIČKI PROGRAM HDZ-a JE ETNIČKO ČIŠĆENjE …

Vukovar: I zvanično ukinuli ćirilicu – Jadovno 1941.

LUPANjE ĆIRILIČNIH TABLI BEZ ODJEKA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: