Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U TUŽILAŠTVIMA U BIH POD ISTRAGOM 1.265 PREDMETA RATNIH ZLOČINA

sud_bih_tas.jpg

SARAJEVO, 8. MARTA /SRNA/ – U tužilaštvima u BiH trenutno je pod istragom 1.265 predmeta ratnih zločina i to 705 predmeta ili 55,7 odsto u Tužilaštvu BiH, a 560, odnosno 44,3 odsto, pred ostalim tužilaštvima, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Kreso je rekla da je od početka rada do danas Sud BiH iz svoje nadležnosti prenio vođenje postupka u ukupno 175 predmeta ratnih zločina – 117 na sudove u Federaciji BiH, 54 u okružne sudove u Republici Srpskoj i dva predmeta u Osnovni sud u Brčko distriktu.

U 11 predmeta vođenje postupka je prenijeto nakon potvrđivanja optužnice, tri predmeta prenesena su nakon podizanja optužnice, a ostalih 161 u fazi istrage.

Kreso je rekla da su svi predmeti ratnih zločina koji su započeti 2003. godine, Krivičnim zakonom BiH dati u isključivu nadležnost Sudu i Tužilaštvu BiH.Svi primljeni predmeti prije tog datuma u pravilu su u nadležnosti entiteta.

„Međutim, Sud BiH zakonom je ovlašten da donese odluku kojom se mijenja nadležnost, u zavisnosti od složenosti predmeta, pa manje složen predmet iz svoje nadležnosti može da prenese na drugi mjesno nadležni sud, odnosno da sa entiteta preuzme složeniji predmet“, naglasila je Kreso.

Prema njenim riječima, Sud BiH je 18. oktobra prošle godine od svih tužilaštava dobio predmete koji su u toku i sudsko vijeće zaduženo zadonošenje odluka o eventualnoj promjeni nadležnosti, u sastavu Minka Kreho, Ljubomir Kitić i Željka Marenić, je za manje od dva mjeseca pregledalo više od 700 predmeta.

„Dostavljanje ovih podataka Sudu BiH bilo je ključna prekretnica koja je omogućila brži rad na ispunjavanju strateških obaveza, doprinijela efikasnosti procjene složenosti predmeta i donošenju velikog broja odluka o nadležnosti“, dodala je Kreso.

Kreso je rekla da je Sud prije tri dana dobio još 69 novih predmeta na procjenu, koji će veoma brzo biti klasifikovani.

„Mi još nismo završili najsloženije predmete, ali smo završili najveći dio posla iz strateške mjere da procijenimo složenost predmeta. Suđenja će i dalje biti nastavljena, u rokovima utvrđenim strategijom i to sedam godina za najsloženija krivična djela ratnog zločina, odnosno 15 godina za manje složene predmete. Proces procesuiranja ratnih zločina nije završen“, rekla je Kreso.

Ona je istakla da je preporuka strukturalnog dijaloga da se prenos predmeta vrši na transparentan, efikasan i uspješan način ispunjena u roku od dva mjeseca.

Sudija Ljubomir Kitić je istakao da su prilikom donošenja odluke o preuzimanju, odnosno ustupanju predmeta kantonalnim i okružnim tužilaštvima i sudovima primjenjivana tri kriterijuma – težina krivičnog djela, svojstvo i uloga izvršioca, te ostale okolnosti.

„Ovi kriterijumi zadovoljavaju sve međunarodne standarde i zasnovani su na praksi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. U njihovoj izradi učestvovali su i predstavnici svih sudova i tužilaštava koji se bave predmetima ratnih zločina“, rekao je Kitić.

Sudija Željka Marenić je rekla da je vijeće koje radi na ocjeni složenosti predmeta pregledalo 735 predmeta o kojima je Tužilaštvo dostavilo podatke.

„Vijeće je preliminarno identifikovalo 147 predmeta kao manje složenih, koji bi mogli da budu predmet eventualnog prenošenja vođenja postupka, o čemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo je od oktobra prošle do kraja februara ove godine podnijelo 100 prijedloga za prenošenje vođenja postupaka, na osnovu kojih je Sud i donio odluke“, rekla je ona i dodala da prijedlozi Tužilaštva i dalje pristižu.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: